Gå til sidens hovedinnhold

Utstilling med Herb mellom permer og på veggen

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag åpner Glasslåven utstilling med Herbs avistegninger - og i anledning en egen bok om tegneren. - Det føles litt rart, synes hovedpersonen sjøl.

Herbjørn Skogstad, som signerer som Herb når han tegner eller tar telefonen, var tirsdag opptatt med å henge opp egne tegninger i stallgalleriet i Glasslåven. Ikke at han skal betegnes som noen gammel traver i tegnerfaget, 72-åringen er fortsatt dagsaktuell i strek og yrkesutøvelse for Oppland Arbeiderblad og andre aviser.

– Jeg har stilt ut flere ganger sammen med andre tegnere. Men det er litt rart å ha egen utstilling. Avistegninger er jo ferskvare som skal ut hver dag, forteller Herb.

Han liker at de lokalene tegningene hans skal henge igjennom sommeren.

– Det er veldig flott her, sier Herb, mens han finner fram en tegning med lokal hadelandsvinkling for bilde i avisen.

Herb mellom permer

Det blir også en egen minibok i anledningen, «Strek satt?", utgitt av Glasslåven kunstsenter. Bidragsytere er Anne Hoff Backe, tidligere journalist i Oppland Arbeiderblad og kollega med Herb. Hun har tidligere skrevet boka «Skarpe streker», om Herbjørn Skogstads karriere som avistegner.

Finn Graff har illustrert omslag og ellers bidrar Leif Høghaug, som på tidlig 90-tallet tegnet satiriske streker i avisa Hadeland, Sigbjørn Johnsen, lærer og tidligere journalist Håvard Lund, redaktør Harald Stanghelle og redaktør Erik H. Sønstelie i Oppland Arbeiderblad bidrar også – i tillegg til hovedpersonen.

Herbjørn Skogstad

Herbjørn Skogstad er født på Nordsinni i Norrdre Land 18. januar 1946. Han er sjøllært avistegner og illustratør.Han er særlig kjent for sine poengterte kommentartegninger og karikaturer under signaturen Herb.

Han har vært ansatt i Oppland Arbeiderblad siden 1972 og har tegnet for A-presen, andre aviser og har illustrert flere bøker. Mange av avistegningene hans har blitt utgitt samlet som årskavalkader.

Under EU-striden i 1994 ble en av tegningene hans landskjent. Den forestilte Gro Harlem Brundtland som satt og melket EU-kua, og ble malt i stort format på en låvevegg i Vang i Valdres.

Han har siden 1987 levert daglig tegning til Avisenes Nyhetsbyrå. Han leverer også internasjonale tegninger til byråene Cartoonist and Writers, USA, Cagle Professionals, USA og Courrier Inernational, Frankrike.

FAKTA:

Herbs dagsaktuelle streker skiftes fort ut. Samtidig er tematikk fortsatt dagsaktuell, sjøl om det har gått år mellom strekene. Historie har en tendens til å gjenta seg sjøl. Når Per Borten bar staur i sin tid, er det smarttelefoner som bæres i 2018.

 

Reaksjoner

– Det var mer å gjøre før i tida, da avisa hadde portretter hver lørdag og mange sider som skulle fylles ellers, forteller Herb. Han har illustrert mange kommentarer og leserinnlegg også. Folk har reagert, fra kaffe i vrangen til begeistringens latter, ut fra ståsted, satirens virkningskraft og ømme tær.

– Det er alltids en viss uro rundt det å bli inspirert og få ideer. Politiske saker og politikere skiftes ut. Ting skjer fort, sier Herb, som har plukket ut en rekke glimrende eksempler på hva satirens balanse av humor, alvor og snert rommer i en mesterlig tegnerhånd.

Utstillingen åpnes fredag av Halvor Hegtun. Herb vil være til stede på åpningen.

Kommentarer til denne saken