Fra 1600-talls ølstue lørdag i kultursalen til konsert søndag i Nikolaikirken

HENRY PURCEL: Eller Torstein Nybø, som inviterer til ølhus i kultursalen lørdag og barokkonsert i Nikolaikirken søndag.

HENRY PURCEL: Eller Torstein Nybø, som inviterer til ølhus i kultursalen lørdag og barokkonsert i Nikolaikirken søndag.

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag kveld blir Hadeland kultursal et engelsk ølhus fra 1600-tallet. Med autentisk musikk.

DEL

Hadeland kultursalLyden av snakk, sang, musikk og den evige klirringen i glass har til alle tider fylt pubene i England med liv. På slutten av 1600-tallet, da teatrene ble stengt av religiøse grunner, ble mange av disse skjenkestedene gjort om til såkalte «Music Houses», hvor musikere ble samlet for å holde intime konserter for et entusiastisk og tørst publikum.

Lørdag 10. mars kan publikum oppleve historisk sus når Hadeland kultursal forvandles til en engelsk 1600-talls pub – og kultursalsjef Torstein Nybø spankulerer rundt i tidsriktig kostyme som komponisten Henry Purcell.

På scena står The Alehouse Boys, som vil spille tradisjonell musikk fra barokken, egnet for ølstuer.

Kultursalen blir ølstue

– Vi gjør om kultursalen til ølstue og gammel pub, med langbord og stemning, og serveringspersonell i trellekostymer fra 1600-tallet, sier en entusiastisk Henry Purcell. Unnskyld, Torstein Nybø.

Vi treffer Nybø i Gregersstua på Granavollen, sammen med daglig leder Stig Fossum hos Granavolden Gjæstgiveri.

– Gregerstua blir for liten for konsert, så kultursalen blir bra, sier Fossum, som ga Nybø ideen om The Alehouse Boys og 1600-tallspub. Ikke nok med det, etter festing i barokkens tegn lørdag, blir The Alehouse Boys søndag til de egentlige Barokksolistene. Ledet av Bjarte Eike fra Gjøvik begge dager, spilles det barokkonsert i Nikolaikirken søndag, med musikk av komponisten Henry Purcell.

Aktualisert historie

Purcell komponerte musikk for både Shakespeare og kirke.

– Hadeland er et viktig historisk sted. Bjarte Eike er opptatt av å levendegjøre og aktualisere historie. Med musikere fra hele verden har de spilt 60–70 konserter flere steder internasjonalt. De var nominert til Spelemannspris i år. Jeg vil også ha en samtale med Eike i Glasslåven søndag før konserten, dit kan intereserte komme gratis inn og høre på, forteller Stig Fossum.

På lørdag blir det mulig å få servert engelsk stew levert fra Mølla Spiseri til kultursalen. Hadeland Håndverksbryggeri byr på lokale ølsorter.

– Det blir hæla i taket lørdag og passelig moderert dagen derpå i Nikolaikirken, sier Torstein Nybø, for første gang glattbarbert på 10 år for å være Henry Purcell.

Artikkeltags