I forbindelse med det historiske Hadeland samler seg om førjulshelg 24.–25. november inviterer Gran kirkelig fellesråd og Randsfjordmuseet til det vi satser på blir en årlig pepperkakebygging av middelalderkirker blir en årlig tradisjon.

– Konkurransen er åpen for hadelendinger i alderen 0–100. Terskelen for deltakelse er lav, men alvoret i konkurransen er meget høyt, sier Maja Leonardsen Musum, seksjonsleder for formidling.

Egen jury

– Søndag 25. november vil vinneren kåres av en bredt sammensatt fagjury. Juryen er sokneprest Daniel Håkegård, museolog Grethe Johnsrud og glasskunstner Ulla-Mari Brantenberg. Juryformann vil annonseres på et nærmere tidspunkt. I tillegg vil vi ha med et barn som siste jurymedlem. Her kan alle foreslå kandidater og siste jurymedlem velges fra innsendte forslag, forteller Musum.

Vinnerpepperkakekirken vil være tilgjengelig for offentlig beundring i Nikolaikirken på Granavollen. Her vil pepperkakevinneren bli stående gjennom hele julehøytiden.

I tillegg vil vinnerlaget (maks fem personer) få gratis lunsj på Granavolden Gjæstgiveri, lage sitt eget glass sammen med glasskunstner Ulla-Mari Brantenberg og motta årskort på Hadeland Folkemuseum.

Årlig tradisjon

– Vi håper at dette blir en årlig tradisjon der vi hver jul skaper ekstra engasjement rundt en av våre mange historiske bygninger. I år er det St. Petri (Tingelstad gamle kirke) som er tema for konkurransen, forteller Maja Musum.

Deltakere står fritt til å tolke kirken som de vil; om man ønsker å lage en tro kopi eller bruke kirken som inspirasjon til mer kreative tolkninger. Alle bidrag må leveres på Hadeland Folkemuseum innen kl. 12.00 23. november.

– Alle bidragene blir presentert i en utstilling som vil være åpen for publikum lørdag og søndag i forbindelse med førjulshelg på Historiske Hadeland. Vinneren kåres på Hadeland Folkemuseum søndag 25. november, opplyser Musum.