Gå til sidens hovedinnhold

Første dødsfall i Vestoppland – over 200 smittet i Innlandet

Det siste døgnet har OA registrert meldinger om fjorten nye smittetilfeller i Innlandet.

Onsdag ettermiddag meldte Nord-Aurdal kommune i en pressemelding at en eldre pasient i kommunen med bekreftet korona-smitte (Covid-19) hadde dødd tirsdag.

Med dette har pandemien kommet enda tettere på oss i Vestoppland. Status torsdag morgen er to bekreftede korona-relaterte dødsfall i Innlandet, der det andre er i Ringsaker, melder Oppland Arbeiderblad.

De kommunene i Innlandet med flest smittede er Hamar, Ringsaker og Sel, der det er over hundre registrerte smittede til sammen.

Mann fra Gran innlagt

Med to nye tilfeller bekreftet onsdag har Gran sju bekreftede tilfeller, og er den kommunen i Vestoppland med flest smittede.

LES OGSÅ: Én innlagt på sykehus etter å ha fått påvist koronasmitte: – For sikkerhets skyld

Avisa Hadeland kunne onsdag kveld melde at den ene av de to som ble bekreftet smittet onsdag er innlagt på Gjøvik sykehus.

I Vestoppland er status torsdag morgen at Gran har sju smittede, Gjøvik har seks, Jevnaker har fem, fire er registrert i Østre Toten, to i Lunner og to i Vestre Toten.

LES OGSÅ: To nye koronasmittet i Gran

Nord-Aurdal har nå fire med smitte, etter at en pasient døde, men vil fremdeles stå oppført med fem smittede i statistikken.

Et lyspunkt kom også onsdag formiddag, da det ble bekreftet at en av de smittede i Østre Toten nå er friskmeldt. Han vil imidlertid også telles med når antall smittede summeres opp.

Slik er status i kommunene i Vestoppland

Gjøvik: Seks personer har fått påvist smitte.

Vestre Toten: To påviste smittetilfeller.

Østre Toten: Fire personer har fått påvist smitte. En friskmeldt.

Søndre Land: Ingen påviste smittetilfeller.

Nordre Land: Ingen påviste smittetilfeller.

Etnedal: Ingen påviste smittetilfeller.

Sør-Aurdal: Ingen påviste smittetilfeller.

Nord-Aurdal: Fem personer har fått påvist smitte, en bekreftet død.

Øystre Slidre: Ingen påviste smittetilfeller.

Vestre Slidre: Ingen påviste smittetilfeller.

Vang: Ingen påviste smittetilfeller.

Gran: Sju personer har fått påvist smitte.

Lunner (Viken fylke): To påviste smittetilfeller.

Jevnaker (Viken fylke): Fem personer har fått påvist smitte.

Over 3000

I landet som helhet har over 3000 personer fått påvist smitte, melder VG. Tolv personer har mistet livet. VG oppgir 220 smittede i Innlandet.

LES OGSÅ: Nye korona-symptomer: Her er tegnene på at du kan være smittet uten å vite det

Mørketallene er imidlertid veldig store siden mange med symptomer ikke blir testet.

På samme tid er det så langt tretten personer som er lagt inn på sykehus i Sykehuset Innlandet. Sykehusledelsen ønsker ikke å utdype hvilket sykehus de er innlagt ved.

Ifølge NTB melder finansminister Jan Tore Sanner (H) torsdag morgen at han er klar med nye tiltak som er rettet spesielt mot de bedriftene som har fått inntektsbortfall som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene.

Forventninger

Kompensasjon til bedrifter med yrkesforbud, hjelp til studenter og milliardstøtte til kommunene. Det er forventningene til fredagens krisepakke fra regjeringen.

I den første akuttfasen handlet det om å bedre likviditeten i bedriftene og dempe konsekvensene av inntektsbortfall for husholdninger.

Ytterligere momskutt, kompensasjon til bedrifter med yrkesforbud og mer penger til Innovasjon Norge, Enova og det offentlige virkemiddelapparatet er blant grepene regjeringen trolig tar, etter det NTB forstår.

Vil få kompensasjon

Opposisjonen på Stortinget og NHO, LO og Virke har vært i dialog med regjeringen om hvordan en kompensasjonsordning for bedriftene bør se ut.

– Mange bedrifter opplever akutt inntektssvikt, og her er det mange som har leiekostnader og andre faste utgifter som løper, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Tiltak vil rettes mot bransjer som i praksis fikk yrkesforbud da regjeringen innførte sine svært strenge tiltak 12. mars. Det dreier seg blant annet om frisører, fysio- og manuellterapeuter, hudpleiere og optikere.

Sanner har også varslet grep for oppstartsbedrifter, vekstbedrifter og gründerbedrifter.

På moms kan regjeringen enten gi momskuttet fra 12 til 8 prosent tilbakevirkende kraft til 1. januar, slik Stortinget har vedtatt, eller sørge for lavere momssats fremover i tid.

«På kanten av stupet»

Hoteller, skianlegg, restauranter og barer tilknyttet reiselivsnæringen sliter tungt. Årets mest innbringende uker går tapt, siden nordmenn må tilbringe påskeferien i hjemkommunen.

Hemsedal-ordfører Pål Rørby (Sp) mener det trengs hjelp raskt, og da ikke bare i form av lån, som han mener vil utsette problemene.

– Vi er på kanten av stupet, sier Rørby.

Aps Åsunn Lyngedal viser til at norske reisebyråer og reisearrangører består av 900 store og små bedrifter som sysselsetter 4.000 mennesker.

– Nå trenger de statens hjelp for å kunne refundere alle kjøpte reiser, slik at vi redder mange arbeidsplasser som ellers vil gå tapt, sier hun til NTB.

Politisk kamp

Arbeiderpartiet viser til Danmark, hvor bedrifter med yrkesforbud kompenseres gradert etter størrelsen på omsetningsfallet bedriften får.

– Ap mener at dette også må gjøres i Norge, og det må gjøres kjapt, sier partileder Jonas Gahr Støre.

LO og NHO peker likevel på at tiltak må tilpasses norske forhold.

Frp mener bedrifter med yrkesforbud bør få opp mot 100 prosent av sine faste utgifter dekket. Partiet ber regjeringen arbeide for videre utsettelse, fritak og reduksjoner av skatter og avgifter for alle bransjer.

SV viser til at kommunene taper skatteinntekter og har store ekstrakostnader knyttet til virusutbruddet.

– Regjeringen må komme med overføringer i milliardklassen til kommuner og fylker, sier SVs Karin Andersen.

Ingen løsning for selvstendige

Frilansere og selvstendig næringsdrivende har foreløpig ikke fått noen løsning som gjør at de kan få utbetalt penger. Mange av dem mistet i praksis inntekten for snart to uker siden.

Studentene er allerede lovet en løsning via Lånekassen. Flere detaljer rundt ordningen blir presentert allerede torsdag, etter det NTB forstår.

Mediebedriftenes Landsforbund har bedt om en krisepakke på 1 milliard på grunn av bortfall av annonseinntekter.

Etter at Sanner har presentert tiltakene fredag, skal Stortingets finanskomité i helgen forhandle om pakken. Den skal etter planen vedtas i Stortinget tirsdag.

Kommentarer til denne saken