Første tilfelle av koronasmitte i Lunner

Torsdag er det første tilfellet av Covid-19-viruset bekreftet i Lunner kommune. Dette bekrefter kommuneoverlege Bjarne Oure.

DEL

En person har fått påvist koronasmitte i Lunner kommune. Dette er det første tilfellet av Covid-19-viruset i kommunen.

- Vi har god kontroll på smitten. Personen har vært i utlandet, og har vært i karantene siden, opplyser kommuneoverlege Bjarne Oure. Personen skal ikke ha vært i kontakt med noen siden han kom hjem fra reise.

Onsdag kveld ble det kjent at en mann på Jevnaker hadde fått påvist koronasmitte. Samtidig kunne kommunelege i Gran, Are Løken, opplyse at ingen nye var testet i Gran. Onsdag lyktes det ikke Hadeland å få noen status fra Lunner.

Torsdag er det status følgende:

Lunner:

To nye ble testet torsdag i Lunner. En person har fått påvist smitte. Det har kommet svar på alle tidligere tester, og alle var negative bortsett fra den ene. 18 personer er i karantene, opplyser Oure.

Gran:

Det er fortsatt ingen smitte påvist i Gran. Torsdag ble det heller ikke tatt nye prøver, og det er ingen prøver de venter svar på. Rundt 20 personer er i karantene. Det opplyser Kine Therese Vik-Erstad i Gran kommune.

Det har torsdag ikke lyktes å komme i kontakt med kommuneoverlege Marthe Ottersen Bergli i Jevnaker.

LES OGSÅ: 50-åringen er én av mange hadelendinger som nå sitter i korona-karantene: – Det er kjedelig, men absolutt helt nødvendig

Antallet i karantene vil øke kraftig

Torsdag ettermiddag varslet myndighetene om en rekke strenge tiltak for å begrense smitten.

Ved siden av å stenge alle skoler og barnehager, så innføres det nye, strenge karanteneregler.

Det innebærer at alle som kommer til Norge etter å ha vært utenfor Norden må i karantene i to uker. Dette tiltaket har også tilbakevirkende kraft; til 27. februar.

Regjeringen fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig.

Dette har blant annet medført at kongeparet og flere regjeringsmedlemmer nå er satt i viruskarantene.

Fakta om hjemmekarantene

Hjemmekarantene er aktuelt for dem som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i områder med vedvarende smitte av koronavirus.

Det er viktig at den som er i karantene er årvåken på utvikling av symptomer som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber. I så fall defineres man som mistenkt tilfelle. Da skal smitteverntiltak som ved hjemmeisolering følges, og lege må kontaktes på telefon for videre vurdering.

Man kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det omfatter å:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre

Det er ikke nødvendig for personer i karantene og husstandsmedlemmer å følge spesielle råd for beskyttelse ut over håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags