Franch Hagerup: Korona og influensa samme sak?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Om jeg starter litt forsiktig døde 1700 personer av sesonginfluensa forrige år.

Det ventes at ca. 900 til 1000 personer dør hvert år av influensa, men fjorårets dødelighet var voldsomt. Koronaviruset har hittil (11. august) i Norge «bare» tatt 256 liv og disse hadde mange underliggende sykdommer.

Ønsker foreldre å skremme barna litt, fortelles det eventyr om troll, nisser og andre spennende barnehistorier. Resultatet uteblir ikke. Barna blir skremt og må få tilstrekkelig trøst av sine foreldre, at dette ikke er på alvor. Men som regelhjelper ikke denne forklaringen. Barna som blir utsatt for denne spøken gjemmer ofte hele hodet under dyna når de har lagt seg for natten. Slik er det også med korona. Vi blir skremt av noe vi ikke helt forstår konsekvensen av.

Særlig i Norge er befolkningen ganske nøye med å holde en meter avstand og blitt flinkere til å vaske seg oftere på hendene enn tidligere. For dette har jo myndighetene forlangt og da gjør vi det akkurat slik som vi er blitt fortalt.

Det kommer etterhvert, som denne pandemien fortsetter i alle verdens land, konspirasjonsteorier. Selve begrepet konspirasjonsteori brukes som et vanlig ord for noe som går for å være sant, selv om de fleste ikke vet hva dette ordet egentlig betyr. Nå skal ikke jeg være «Bård skolemester» og gi deg et rapp over hånda med pekestokken, men kun gjøre deg oppmerksom på at ifølge korona er den ene konspirasjonen etter den andre kommet til syne i aviser og fjernsyn. Alle vet det beste og er særlig de folkevalgte som står i fremste rekke.

Begrepet konspirasjon blir vanligvis brukt av akademikere samt i populærlitteraturen (sirkelens ende og Da Vinci koden). Her identifiseres en type «folklore», som har ulike betydninger og som er i slekt med vandrehistorier. Et eksempel på konspirasjonsteori er at det er frimurere som styrer Norge. Konspirasjonsteorier er gjerne innviklede og omfattende. Dette skyldes at slike teorier forutsettes at sammensvergelsen undertrykker sannheten. Manglende bevis brukes som et argument for at teorien er sann.

Det å tenke selv. Vi vet at korona er farlig, men vi vet også at influensa er farlig, men pytt sann her har vi jo vaksine. Er dette konspirasjonsteorier, at måten du bruker masken på hjelper bare slik at du ikke smitter andre, eller at til mindre du er av vekst til mindre mulighet blir det for at smitten når deg. Slik det står skrevet er det ikke nødvendig for barn under seks år å bruke maske. Meningene er mange. Også at smittedråpene holder seg flytende i luften i lang tid. Dette til tross for at undersøkelser med måleapparater viser at koronadråper, som en eller annen smittekilde sprer ut i luften synker ganske umiddelbart til bakken

Det er det sammen om du er ung eller gammel. Du kan ikke unngå smitten, men det er ikke alle personer som blir alvorlig syk. Noen dør, andre får alvorlige bivirkninger av korona og atter andre føler det bare som en lett forkjølelse.

Årsaken til at Norge har unnsluppet med bare 256 døde er at vi holder avstand og vasker oss ofte på hendene, men så på den andre siden har du ungdommer som menger seg sammen i hopetall. En person smittet kan bety at 100 personer blir syke, eller dør. Jeg leste i en kronikk i Aftenposten der en ung fyr, som nesten manglet hår på haken la skylden på «Spania» turister og var forbannet, da pensjonister kom tilbake fra land som i Norge var markert som rødt.

Det er meget enkelt og ikke pådra seg smitte. Løsningen er billig og det kreves ikke store anstrengelser – Bruk maske hver gang du er ute blant andre personer uansett om det er bare to eller flere. Masken må dekke munn og nese. Dessverre «skor»fabrikantene av antiback og beskyttelses masker seg godt på en tilstand som kan gå på livet løs. Prisene er mangedoblet, men bestemmelsesapparatet som styrer er helt fraværende. Noen bør ta affære og stoppe en prisøkning, som kun berikerfabrikantene og kanskje apotekene.

Om vi ser på Spania er det i dette landet, som er Europas tredje største store fylker med millioner av innbyggere, hvor disse områdene er markert grønne av den spanske stat. Uansett grønne eller røde områder. Her gjelder «føre var»prinsippet. Dette betyr at du ikke kan gå mange skritt på gaten uten å bruke maske. Politiet er på deg som en klegg og gir store bøter Det er meget enkelt å undersøke om masken er tett. Du tar og former masken til en krum kopp, heller oppi litt vann. Blir det ikke fuktighet på framsiden beskytter denne masken både deg selv og andre 100 % – Og vips blir du ikke smittet. Håper virkelig at Gran kommune med ordfører Randi Eek Thoresen tar skjea i en annen hånd og innfører maskepåbud for alle som er ute blant andre personer, da kan du jobbe fra kontor og verksted som tidligere. Den som ikke bruker maske utenfor egen bolig må bøtelegges. Dette har formannskapet i Gran kommune anledning til å gjennomføre. Noen forstår og andre ikke. Det er alltid slik at det enkleste kommer i siste rekke – «Je veit jeg har vøri dom» kan du si når håpet forsvinner og smitten har kommet for fullt. Jeg avslutter dette innlegget med at det snart kommer en vaksine, eller kanskje ikke?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags