Gå til sidens hovedinnhold

– Med alt som skjer i verden for tiden, synes jeg det er rart om folk tar freden for gitt

Artikkelen er over 4 år gammel

Blant de fem som markerte frigjøringsdagen på Granavollen var det én kransenedlegger, én fotograf, én historielagsnestleder og én journalist.

GRANAVOLLEN: Jorunn Bestul Johnsen var eneste deltaker utenom arrangøren da Gran historielag arrangerte kransenedleggelse for å markere frigjøringsdagen, 72 år etter at tyskerne kapitulerte. Siden 2010 har 8. mai også vært den offisielle dagen for å hedre veteraner.

– Folk tenker ikke nok over hva fred betyr i dagens Norge. Men med alt som skjer i verden for tiden, synes jeg det er rart om folk tar freden for gitt, sa hun.

– Fremmed også for lærerne

Historielagets Dag Sommerset tror velstanden det norske folk har opplevd, kombinert med at det tross alt begynner å bli lenge siden landet var okkupert, bidrar til manglende bevissthet rundt 8. mai.

– Vi er nødt til å ta diskusjonen. Hvordan skal vi markere denne dagen framover? For meg var det som barn helt skjellsettende å delta på slike arrangementer, sa han.

Som tidligere skolesjef i Gran kastet han et blikk nedover vegen mot Sanne skole, noen hundre meters gange unna minnesmerket hvor kransen ble lagt ned.

– Dette er fremmed. Ikke bare for elevene, men også lærerne etter hvert, sa han.

Hadde håpet på flere

Harald Hvattum holdt en tale der han blant annet minnet om at 25 menn fra Brandbu og Gran ble drept under andre verdenskrig. Deretter la han ned blomstene og nevnte de åtte som er inngravert i steinen på Granavollen spesifikt ved navn.

– Jeg hadde vel håpet at det kom flere. Men vi har gjort det vi kan. Avertert i avisen, hatt forhåndsomtale og sendt e-poster til medlemmene våre. Slike ting varierer veldig fra gang til gang.

– Hva med et samarbeid med skolene?

– Vi har forsøkt det, men må kanskje prøve hardere, sier Hvattum.

Fire markeringer i Gran

Liknende markeringer fantes samtidig sted tre andre plasser i kommunen. Ved Grymyr kirke, Sørum kirke i Bjoneroa og ved Nes kirke i Røykenvik.

På sistnevnte plass skal det ha dukket opp ti personer til 8. mai-markering.

– Det var de faste som kommer hvert år. I fjor var vi tolv-tretten stykker og de fleste tilhører den eldre garde, sa Per Svendsrud.

Han håper på et tettere samarbeid med skolene.

– Det har vært nevnt. I Bjoneroa er skolen selv med som arrangør. Både på Granavollen og Grymyr ligger skolene like ved minnesmerkene, men det er ingen fast tradisjon. Vi har hatt skoleklasser også her på Nes tidligere, så det lar seg gjøre, fortalte Svendsrud.

6. klasse deltok på Lunner

I Lunner var det markeringer ved Rundelen og Lunner kirke. Ordfører Harald Tyrdal la ned blomster begge steder. Ved Lunner kirke deltok også elever fra 6. trinn på Lunner barneskole. De bidro med sang, blant annet Nordahl Griegs «Til Ungdommen».

– På Rundelen klarte vi dessverre ikke å få med elever i år, sier ordføreren til Hadeland.

Lunner historielag er ansvarlig for arrangementene i Lunner. De melder om  frammøtte ved Lunner kirke og 22 på Rundelen.

Kommentarer til denne saken