Venninnens sykdom ga idéen til dugnad mot kreft

GODE VENNINNER: Karie Veierød Næss ville kjøpe Fuck cancer armbånd til seg og venninnen Tone Reidem da Tone ble syk. Da hun ikke fikk tak i, bestemte hun seg for å lage egen workshop.

GODE VENNINNER: Karie Veierød Næss ville kjøpe Fuck cancer armbånd til seg og venninnen Tone Reidem da Tone ble syk. Da hun ikke fikk tak i, bestemte hun seg for å lage egen workshop. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da Kari Veierød Næss fikk vite at venninnen Tone Reidem hadde fått tilbakefall av kreft, kom hun til å tenke på noen fargerike perlearmbånd hun hadde sett.

DEL

Via kollega Kate Eck, forsøkte hun å få tak i to Fuck cancer-armbånd. Da hun ikke fikk tar i riktig størrelse, bestemte Kari og Kate at de fikk arrangere en workshop for å lage armbånd selv.

- Du står så hjelpeløs tilbake når noen du er glad i kommer og forteller at de er syke. Du ønsker så inderlig å hjelpe, men i øyeblikket virker alt du kan gjøre så ubetydelig, sier Veierød Næss.

Kari og Tone har kjent hverandre siden barnehagen, men det var først da de begynte på videregående at de ble venninner. Etter den tid har de utviklet et nært og kjært vennskap.

Fikk tilbakefall

Tone Reidem fikk forstadie av brystkreft for tre år siden. Hun var ferdig behandlet, og hadde ikke den fryktede sykdommen i tankene dag hun fikk sterke ryggsmerter rundt juletider.

- Jeg trodde smertene kom etter et fall på ski, og forventet at de ville gå over. Det var dessverre ikke årsaken, forteller Tone.

Før påske fikk hun beskjed om at sykdommen var kommet tilbake, denne gangen med spredning til rygg og lever.

Får behandling

- Jeg har ikke fått noen løfter om at jeg skal bli frisk, men responderer jeg som forventet på behandlingen kan jeg leve lenge med sykdommen, sier Tone.

Kreft er en sykdom som rammer hardt og brutalt, og den rammer mange.

- Selvfølgelig har jeg tunge stunder, men for meg er det viktig å fokusere på det positive. Det er utrolig hvordan en greier å akseptere og tilpasse seg. I tillegg har jeg fantastisk støtte i mannen min og familien, forteller hun.

HUMOR: En må ikke lete etter det dramatiske hele tiden, men heller glede seg over det man kan. Da er det lettere å finne håp, sier Tone Reidem (til høyre). Hun og venninnen Kari Veierød Næss har mange gode minner.

HUMOR: En må ikke lete etter det dramatiske hele tiden, men heller glede seg over det man kan. Da er det lettere å finne håp, sier Tone Reidem (til høyre). Hun og venninnen Kari Veierød Næss har mange gode minner. Foto:

Ville gjøre noe

Kari Veierød Næss kontaktet Linda Eidsand Skiaker, som er lokal frivillig koordinator for Kreftforeningen.

Eidsand Skiaker kan fortelle at Fuck cancer workshops arrangeres av frivillige. Her lages det perlearmbånd som selges av kreftforeningen til inntekt for arbeid for unge kreftrammede og kreftforskning. Armbåndene selges i Kreftforeningens nettbutikk.

- Jeg tenkte vi måtte gjøre noe konkret, noe som mange kunne ta del i. Derfor tilbød vi på Sanner Hotell å stå som arrangør, forteller Veierød Næss.

Eidsand Skiaker synes idéen var super, og har nå mottatt materiell til 1500 armbånd.

- Jeg tror nok ikke vi greier å bruke opp alt, men målet er å lage mer enn 350 armbånd, forteller hun.

INITIATIVTAKERE: Fra venstre: Kari Veierød Næss og Kate Eck ved Sanner Hotell sammen med Linda Eidsand Skiaker, frivillig koordinator for Kreftforeningen.

INITIATIVTAKERE: Fra venstre: Kari Veierød Næss og Kate Eck ved Sanner Hotell sammen med Linda Eidsand Skiaker, frivillig koordinator for Kreftforeningen. Foto:

Møt fram på søndag

Arrangementet finner sted på Sanner Hotell førstkommende søndag fra klokka 11 til 14. Alle blir servert kaffe og noe å bite i.

- Der er absolutt alle velkommen. Ønsker noen å kjøpe armbånd koster disse fra hundre kroner, forteller Eidsand Skiaker.

Det inngår også en konkurranse, der den som lager flest armbånd vinner en «afternoon tea» for to på Sanner Hotell.

FINT Å KUNNE BIDRA: Ungdommen er glade for å kunne bidra. Fra venstre: June Ekeren, Oline Næss, Maria Martinsen og Kate Eck. Bak: Kari Veierød Næss og Tone Reidem.

FINT Å KUNNE BIDRA: Ungdommen er glade for å kunne bidra. Fra venstre: June Ekeren, Oline Næss, Maria Martinsen og Kate Eck. Bak: Kari Veierød Næss og Tone Reidem. Foto:

Rørt men ikke overrasket

Tone Reidem er rørt over venninnens engasjement og tiltak, men hun er ikke overrasket.

- Kari er en person som alltid kommer opp med gode idéer. I tillegg er hun en gjennomfører. Hun er også flink til å få med andre, sier hun.

Nå håper arrangøren at så mange som mulig møter opp på søndag.

- Du kan være så lenge du vil. Kanskje du bare vil stikke innom for å lage et armbånd til deg selv, sier Kari Veierød Næss.

Artikkeltags