Even oppfordrer til å telle hagefuglene

Fuglevenn: Even Dehli, leder i Hadeland fugleforening, oppfordrer folk til å delta i årets hagefugltelling førstkommende helg.

Fuglevenn: Even Dehli, leder i Hadeland fugleforening, oppfordrer folk til å delta i årets hagefugltelling førstkommende helg.

Artikkelen er over 5 år gammel

– Ikke vær redd for å prøve, selv om du synes det er vanskelig.

DEL

Hadeland: Denne helga er det igjen klart for den årlige hagefugltellingen, og fugleentusiast Even Dehli håper at mange hadelendinger deltar.
– Det er ikke lett å telle fugler, spesielt når det er mange. Men tell så langt du klarer, og prøv å anslå hvor mange det er. Legg inn tallene selv om du er usikker på om du klarte å telle helt riktig. Uansett om du bommer litt, så blir det totale antallet ganske riktig til slutt, sier lederen av Hadeland fugleforening.
 

Nordisk samarbeid

Hagefugltellingen går av stabelen den siste helga i januar hvert år. Skoler og barnehager kan dessuten være med både denne uka og neste. Tellingen er et nordisk prosjekt, og i fjor kom det inn mer enn 5000 rapporter.
– Alle som vil kan være med, og det handler rett og slett om å ta en titt ut av vinduet og telle fugler i din egen hage, for eksempel på fuglebrettet. Eller på fôringsplassen, som vi liker å kalle det. Skriv opp hvor mange du ser av hver art på én gang, og registrer de høyeste antallene på fuglevennen.no. De som ikke får til det, kan ta kontakt meg med, sier Dehli.
 

- Kan se hauk også

Meiser, finker og spurver er de mest vanlige gjestene på matbrettet, men de er slett ikke alene.
– Det kommer en del andre raringer innimellom. Spurvehauk, sidensvans og trekryper er slett ikke uvanlig, sier Dehli.
 

Kjøttmeis på topp

I fjor ble det registrert 23.611 individer og 69 arter fra 391 Oppland-hager. På topp troner kjøttmeis, gulspurv og dompap, foran pilfink, blåmeis og grønnfink.
86 hadelendinger deltok i fjorårets telling – 38 i Lunner, 37 i Gran og 11 i Jevnaker.
– Jeg håper på minst like mange i år. Tellingen gir viktig statistikk og en pekepinn på bestanden av vinterfugl. Den skaper engasjement og interesse, og er med på å ta vare på naturen, mener Dehli.
 

Klimaet påvirker

En av målsettingene med hagefugltellingen er å sette søkelys på hvordan klimaendringene endrer artssammensetningen for overvintrende fugler i Norge og Norden.

Artikkeltags