Bruk fyrverkerivett på nyttårsfesten

BRA SALG: Martin Heier merker økt trafikk fredag og spår enda mer folk lørdag.

BRA SALG: Martin Heier merker økt trafikk fredag og spår enda mer folk lørdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Brannvesenet for Lunner og Gran var fredag på sikkerhetskontroll hos sju lokale fyrverkeriforhandlere.

DEL

FyrverkeriutsalgSom før om årene maner brannvesenet om "sunn fornuft" og forsiktighet i omgang med fyrverkeri.

- Vi håper folk bruker sunn fornuft og minner om at alkohol og fyrverkeri ikke hører sammen, sier brannsjef Sturla Bråthen.

Branninspektør Harald Mathisen foretok en rutinemessig sikkerhetskontroll hos forhandlere fredag. Vi var med da han var innom Gran Dekk og Servicesenters utsalg. Mathisen fant ikke noe å bemerke hos utsalget, hverken når det gjelder opbevaring og andre sikkerhetsfaktorer.

Egen tillatelse

Det er kommunen (som regel ved brannvesenet) som gir tillatelse til handel med fyrverkeri.

For å få tillatelse må man drive handelsvirksomhet med fast utsalgssted. Minst en ansatt må ha gått kurs og ha gyldig kompetansebevis fra Norsk Brannvernforening.

- Vi minner også om tidsrommet for bruken av fyrverkeri. Privatpersoner kan avfyre fyrverkeri på nyttårsaften i perioden klokka 18 til to om natta. Det skal ikke avfyres fyrverkeri i tett bebyggelse, nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser, forteller Harald Mathisen.

Færre ulykker

Det folk får kjøpt av fyrverkeri på Hadeland er bakkebasert fyrverkeri. Pinnerakettene er borte og dermed har også ulykkesantallet ved bruk gått ned.

- Samtidig er det viktig å oppbevare fyrverkeriet tørt og tenke ut på forhånd hvor det skal avfyres. Det er viktig at "batteriet" står flatt og jevnt. Ikke plasser fyrverkeriet på isete bakke. Da kan det flytte på seg og det kan oppstå farlige situasjoner, sier Morten Saug hos Gran Dekk og Servicesenter.

Fyrverkerireglene

Skal du skyte opp fyrverkeri er det greit å huske fyrverkerireglene Sikker Hverdag minner om:

1. Planlegg i god tid før bruk. Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.

2. Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.

3. Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

4. Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.

5. Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri.

6. For å redusere risikoen for øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.

7. Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.

8. Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.

RAKETTPAKKER: En av flere typer.

RAKETTPAKKER: En av flere typer. Foto:

9. Hold god avstand fra oppskytningen. Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.

LES OGSÅ: Slik blir nyttårsværet

Felles fyrverkeri

En trend er at stadig flere nordmenn også er positive til felles fyrverkerioppskytninger. Tre av fire mener felles fyrverkeri er et flott tiltak, går det fram av undersøkelsen YouGov har gjort på oppdrag fra forsikringsselskapet If.

Hver tredje nordmann under 35 år pleier å feire nyttårsaften med fyrverkeri, viser undersøkelsen. I alt 53 prosent av de som feirer nyttårsaften sier at de selv eller de de skal feire nyttårsaften sammen med som regel eller noen ganger kjøper fyrverkeri til nyttårsfeiringen. Utskytingen tar mest av utenfor storbyene.

6 av 10 blant de som bor i byer eller steder med mellom 5.000-50.000 innbyggere sier at de selv eller de de skal feire nyttårsaften sammen med som regel eller noen ganger kjøper fyrverkeri til nyttårsfeiringen, mot 5 av 10 blant de i hovedstadsområdet, eller andre store byer. Halvparten av brukere av sosiale medier som Facebook og Instagram har opplevd fyrverkeri ute av kontroll.

Flott tiltak

Mer enn annenhver nordmann mener at fellesfyrverkeri er et flott tiltak og at de derfor dropper å ta med eget fyrverker. Nesten hver fjerde nordmann mener for så vidt at fellesfyrverkeri er et flott tiltak, men kommer uansett også til å fyre opp sitt eget fyrverkeri. I alt sier hver femte nordmann at de kommer til å skyte opp eget fyrverkeri nyttårsaften.

Mer enn 3 av 4 mener at fellesfyrverkeri er et flott tiltak. Nesten hver femte nordmann mener at fyrverkeri er bortkastede penger uansett hvem sin lommebok det tas fra.

Artikkeltags