Gå til sidens hovedinnhold

Gerd Nyland: En påsketur og en øm tango

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

I 1951 feire je påskeæftan i hoppes med Sangnæsfamilien og overnatte på gard`n. Om mårran tok a Marte Marie og je på oss nye moderne strekkbukser og åt påskefrokost i det store gardskjøkkenet før vi gjorde oss i stand tel hyttetur på Fjorda. Vi pakke sekka våre, spente på oss treskia, ok ner bakken tel kjørka og videre ut på Randsfjord`n. Han Johannes gikk føre, han Arne følgte etter, så je og a Marte Marie. Over fjord`n gikk det strålende med god gli, - det var slitsomt oppover på vestsida, men så var vi ved tjennet, og der låg hytta. - Hytte og hytte, fru Blom, egentlig ei tømmerkoie, ett rom med svartomm, langbord med krakker rundt og en liten benk. Et ørlite kammers utgjorde resten ta herligheta, fire køyer i to høgder.
Vi fyrte på vedommen, bar inn snø, smelte den og laga mæddag, - kokte poteter og medisterkaker som `n Johannes hadde børi med seg.
Om kvæld`n tente vi stearinlys, - satt og spelte ”Vri Åtter” da to karer frå nabohytta kom inn. Dom tok ei flaske med no blankt ut tor sekken og ville laga kaffedokter. Han Johannes ordne det og skålte med dom, men vi andre var prippinne og sa at vi ikke ville ha no sterkt. Kara spelte kort med oss ei stynd, fortælte non litt på kanten vitser og et par nifse spøkelseshistorier før dom sjangle ut att.
Vi tok ta oss ytterklæda og krabbe tel køys, je i overkøya på den eine sida, a Marte Marie i den nederste, - gutta fant seg tel rette i dei to andre sengeplassa. Etter litt fnising og småprat vart det helt stille under ullteppa i den vesle koia.
Midt på natta vakne je og kjinte at je måtte tisse, - låg stille ei stynd, håpe tissetrangen ville gå over. Det nytte ikke, je ålte meg utafor kanten og glei ner på golvet, stakk føtten ner i støvla og gikk ut. Utedoen låg i en nifs skaukrull, så je tørte ikke å gå dit, men stavre meg bort tel ei glenne ved tjennet, drog ta meg buksa, sætte meg på huk og lot det stå tel.
Stjernehimmal viste seg med myriader ta glitrende stjernebilder, - en diger gul måne strekte seg opp over åskanten, gliste liksom tel meg, og furutrea kaste langstrakte skygger som lea på seg. Je vart skræmt, - syntes dom såg ut som spøkelser! Hjertet banke i bringa da fekk på meg buksa, flaug inn, og kara meg oppatt i køia.
Neste mårra fekk vi i oss litt brødmat, ordne pakkenelikka våre, rødde og sætte oss i solveggen for å sikre bronfargen. Ved høgsdagsleite tok vi på oss ski`n, ok ner tel fjord`n som låg og strålte i påskesola og staka oss fram tel Næs. Åssen je kom meg hematt den æftan husser je ikke, men om kvæld`n fekk je på meg den lyseblå Amerikakjolen med hvit blondekrage, såg på meg sjøl i speilet og var fornøgd med det påskebrone fjeset mitt.
Je fekk skyss ner tel festen på Berslia der Larsens trio, `n Harry, `n Ivar Holter og a Karen Råssbråten, spelte. A Marte Marie satt ved et bord i hoppes med `n Iver og `n Per, så je slo meg ner der.
Trioen spelte polka, springdans, vals og foxtrot før en fengende, øm tango smaug seg inn over oss! Plutselig kjinte je ei hand på aksla og hørte ei stemme som viske: Skar vi danse! Kavaleren var pen og blond med blå auer og et fint hvitt smil. Je hadde aldri danse tango før, men lærte det med en gong da kavaler`n høldt meg tett inntel seg mens musikken og den eggende takta gjorde dansetrinna lette og forelskelsen akutt. Det var som en beruselse, en varm opphisselse, et sjokk ta nytelse! Har ikke opplevd no liknende sea!

Kommentarer til denne saken