På butikken kan du velge mellom en rekke smør- og margarinvarianter til brødskiva, baking og steking.

Både utvalget og forpakningene er mange. Imidlertid er det ikke bare utvalget som er stort. Det er også prisvariasjonene på de ulike forpakningene.

– Det er så stort utvalg på ulike forpakninger av smør- og margarin at folk blir helt forvirret.

Det sier Rune Nikolaisen som står bak nettstedet gjerrigknark.com til Nettavisen.

– Noe av gamet til dagligvarebransjen er å forvirre om pris, uttaler han til Nettavisen.

– Forsøker å skape et kunstig behov

Nettavisens undersøkelse av pris og forpakning av samme smør- og margarinprodukt, viser prisforskjeller opptil 70 prosent.

Både Tine Meierismør, Melange, Soft Flora Lett og Bremykt får fra 35 til 70 prosent prispåslag per kilo – alt etter hvilken forpakning du velger. De samme produktene viser marginale prisforskjeller på store og små forpakninger, til tross for at de store forpakningene inneholder flere hundre gram mer.

Det er vanskelig å finne et system i prismodellene, og i mange tilfeller kan samme produkt med forskjellig vekt ha tilnærmet identisk pris.

Nettavisens prissjekk viser en lang rekke tilsynelatende merkelig priser. For eksempel:

  • 400 gram Soft Flora Original koster mer enn 500 gram, slik at du betaler mer og får mindre.
  • 370 gram Soft Flora Lett koster 50 øre mer enn 570 gram, noe som gir en mye høyere kilopris for førstnevnte alternativ.
  • 400 gram Brelett koster tre kroner mer enn 540 gram.

Nikolaisen mener smør- og margarinprodusentene forsøker å skape et kunstig behov hos forbrukerne. Han mener butikkene utnytter at folk er redd for å kaste mat, og derfor kjøper mindre forpakninger.

– Produsentene og butikkene vil tjene mest mulig penger, og da gjelder det å ha flest mulige forpakninger med forskjellige priser.

Nikolaisen tror mange forbrukere glemmer det grunnleggende sparetipset.

– Den gjengse forbruker er for lat til å gidde å sammenligne prisene på smør- og margarinpakkene. Men de må ikke glemme at det er den eneste måten å gjennomskue triksingen med priser på, sier han.

LES OGSÅ: Kunder føler seg lurt i butikken

Kjemper om hylleplass

Professor i økonomi, Tor Wallin Andreassen, ved Norges Handelshøyskole, er ikke enig i at det handler om å lure kundene.

Han sier produsenter opplever at det er et bikkjeslagsmål uten like å få plassert produktene i butikkhyllene. Professoren mener derfor at kampen om hylleplassering kan være noe av forklaringen til problemstillingen.

– Det er den eneste måten å konkurrere på for matprodusentene, uttaler han til Nettavisen.

Imidlertid mener Wallin Andreassen at dagligvarebransjens kontinuerlige opp- og nedjustering av priser bidrar til forvirring rundt hva en vare egentlig koster.

– Kontinuerlige prisendringer gir et belte av priser kjedene kan alternere mellom. Det er derfor en viktig prisstrategi, konkluderer han.

Økonomiprofessoren mener strategien først og fremst gir et handlingsrom for små oppjusteringer av prisene.

Kundene kan oppleve ulogisk prising

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, forklarer at prisene på populære produkter som smør og margarin endres hele tiden.

– Dette er produkter det er kampanjer og tilbud på hele tiden, og da kan det bli sånn at mange opplever det som ulogisk prising, uttaler han til Nettavisen

.

Generelt skal det lønne seg å kjøpe store forpakninger, men han avviser at prissettingen og stort utvalg er for å lure kundene.

Slik har vi gjort testen:

Nettavisen har undersøkt pris og forpakninger på følgende produkter:

  • Vita plantemargarin.
  • Soft Flora Original.
  • Tine Meierismør
  • Melange
  • Soft Flora Lett
  • Bremykt
  • Brelett
  • Alle prisene er undersøkt på Extra i Viken fylke.

– Kundene hos Coop, som er eid av 1,9 millioner medlemmer, kan være trygge på at vi ikke lurer dem, sier Kristiansen, og understreker at prisbevisste kunder alltid bør ta en ekstra sjekk av kilo- og literpriser.

Kommunikasjonssjefen tilbakeviser økonomiprofessorens teori om at mange, ulike forpakninger på samme produkt gir større hylleplass.

– Coop er unike, ikke bare fordi vi er eid av kundene, men også fordi vi bygger butikkhyllene etter kundedata fra 1,6 millioner av våre medeiere. Det betyr at vi plasserer varene etter hvordan kundene tenker, og hvordan de ønsker å handle i våre butikker.

Forbrukeren har ulike behov

– Vi tilbyr plantesmør i mange forskjellige varianter og størrelser fordi forbrukerne har ulike behov. Vi tilbyr produkter som passer til brødskiva, til matlaging og baking, sier Kjersti Johannessen, informasjonssjef i Mills, til Nettavisen.

Noen har en stor familie og ønsker stor pakning, mens andre bor alene og synes det er greit med en mindre forpakning, mener hun.

– Vårt mål er å ha noe som passer alle, og vi har en kontinuerlig innovasjonsprosess som tilpasser tilbudet til produktene markedet etterspør, mener Johannessen.

Informasjonssjefen understreker at det er kundene og butikk-kjedene, som fastsetter prisene

– De har mulighet til å sette opp prisene og selge produkter på tilbud dersom de ønsker det, sier hun.

Les også

Fortviler over nordmenns matvaner: – Sjokkert og skremt