Gå til sidens hovedinnhold

Glæpasveipen jubilerer og presenterer

Ditt Hadeland

– Vi var 30 år i fjor, men da var det store problemer med å feire offentlig. Derfor slår vi like godt til nå, og feirer 31 år. Det kan kanskje være et tegn på at vi ikke føler oss for gamle, sier Anne Marie Bjerke-Egge.

Hun er en av dem som drog i gang denne håndverksklubben i 1990. Mye av motivasjonen hos medlemmene ligger i å ta vare på gamle håndverkstradisjoner og bruken av tradisjonelle materialer. De går heller ikke av veien for å finne nye metoder og ideer til bruk.

Nå er forberedelsene i full gang til feiringen av det noe «urunde» jubileet, som finner sted i kommunehuset på Granavollen fra 12. juni og vel ei uke framover. Her vil medlemmene vise og fortelle om de mange forskjellige gjenstandene som er blitt produsert gjennom årene. Det blir også salg av våre produkter, opplyser medlemmene.

Sveip og glæpaskaller

Sveipefat er noe det er laget mange av, i mange former og i stort antall. Da må det fortelles om hva et sveipefat er, og hvorfor klubben fikk sitt litt merkverdige navn. Fatene lages av ei tynn trespon, ofte av selje. Denne fuktes og bøyes til rund eller oval form, og limes og sys til en runding. Med innfelt bunn blir dette til et fat.

Sveipe er en gammel betegnelse for å bøye en myk, smal ting rundt noe. Da har vi siste delen av navnet klar. Første leddet, glæpa, kommer fra en gammel form for småkaker, glæpaskaller. Spør ikke om hva dette navnet kommer av, men vi fant oppskriften i en oversikt over gamle matvarer fra Hadeland. Den første tida ble gjerne glæpaskaller brukt som kaffemat på hobbyklubbens ukentlige møter. Ja, så ble det Glæpasveipen, da.

Glæpasveipen bruker nesten utelukkende naturlige materialer, som trevirke, bjørkenever, kvist og skinn. Stål er også et naturmateriale, og det er brukt noen hundre knivblad også i hobbyklubbens levetid.

– På jubileumsutstillingen vil det bli vist fram eksempler på det meste vi har drevet med, og vi forteller gjerne om materialer og teknikker vi bruker, opplyser medlemmene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.