Glitre ber folk i Gran spare på strømmen utover kvelden

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter at 6624 husstander mistet strømmen tirsdag ettermiddag jobbes det nå på spreng for at alle skal få tilbake strømmen. For at det ikke skal gå i svart igjen, ber Glitre energi nett folk nå være sparsommelige med strømbruken.

DEL

Årsaken til det svært omfattende strømbruddet er brann i en ende i en kabel ved Hadeland transformatorstasjon. Brannvesenet var raskt på plass for å slukke, men å bytte ut en del og reparere vil ta lengre tid opplyser kommunikasjonssjef Ragnhild Ask Connell hos Glitre energi nett.

Utfordring med kapasiteten

– Nå kopler vi om i nettet for at folk skal få strømmen tilbake, men det fører til en kapasitetsutfordring. Systemet er mer sårbart nå, forklarer hun.

I løpet av sine nesten fem år i strømselskapet er det bare andre gang hun kommer med følgende oppfordring:

– Vi ber folk om å være forsiktige med strømbruken utover kvelden. Både for at flest mulig skal få strømmen tilbake – og at den ikke skal forsvinne igjen, sier hun og understreker at det er svært sjelden de ber om dette.

Gjør én ting om gangen

Mer konkret ber selskapet folk om å bruke så lite varme som mulig og ikke bruke flere store apparater om gangen. Det innebærer at om du både skal lage middag og vaske klær så bør du ikke gjøre det samtidig. Og om for eksempel vaskingen kan vente til i morgen er det enda bedre.

Med store apparater menes for eksempel komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel. Varmekabler og ovner trekker også mye strøm.

Kan bli mørkt igjen

Og om strømbruken ikke er tilstrekkelig solidarisk? Da blir det i verste fall mørkt igjen.

Hvorvidt det faktum at mange har påskeferie og er bortreist gjør situasjonen verre eller bedre er et umulig regnestykke. For samtidig som mange hus nå kanskje står tomme er også mange hus ekstra fylt opp, påpeker Connell.

Som normalt tidligst i morgen

Hun kan ikke sette noe tidsestimat for når feilen er reparert og man ikke lenger trenger å være ekstra påpasselige med strømmen, men en løsning er neppe på plass før i morgen.

– Vi håper at alle skal få tilbake strømmen i kveld. Men om alle skal beholde den også så trenger vi at folk sparer på strømmen, sier Ragnhild Ask Connell.

Det var altså 6624 kunder som ble rammet. Når klokken har passert 15.40 er det under 100 som fortsatt er strømløse. Kundene befant seg praktisk talt over hele Gran kommune viste oversiktskartet til Glitre energi nett:

I dette området forsvant strømmen for over 6600 abonnenter like før klokken 13.30.

I dette området forsvant strømmen for over 6600 abonnenter like før klokken 13.30.

Artikkeltags