Gå til sidens hovedinnhold

Gran fortsetter med strengere regler – venter med å åpne for fritidsaktiviteter

Gran kommune har valgt å fortsette med strengere regler enn de nasjonale.

Mandag la regjeringen fram nye nasjonale smitteverntiltak som gjelder fra og med onsdag. Flere av de strenge reglene fra 4. januar blir ikke videreført.

Gran kommune vil derimot fortsette å ha noe strengere regler enn de nasjonale ut denne uken. Den lokale forskriften skal vurderes i kommunestyret torsdag.

Per i dag har Gran 19 personer i isolasjon på grunn av koronasmitte.

– Skjervum helse- og omsorgssenter, flere skoler og ett legesenter er berørt og vi venter nå svar på mange tester. Derfor er det noen av de nasjonale tiltakene vi vil vente med å følge til neste uke, heter det i en pressemelding fra Gran kommune.

Les også

Kommuneoverlegen etter tre nye smittetilfeller: – Har du vært i en privat sammenkomst – ta en test

Fortsetter på rødt nivå

Ungdomsskolene og Hadeland videregående skole fortsetter å drive på rødt nivå. Fra 25. januar justeres nivået til gult.

– Helse- og skolemyndigheter har flere ganger presisert at det å sette skoler på rødt nivå er et tiltak som skal ha kortest mulig varighet. Vi har hatt noen smittetilfeller lokalt i det siste, men mener at vi har god kontroll på smittesporingen. Derfor justerer vi smittevernnivået for skoler fra og med neste uke, forklarer kommuneoverlege Are Løken.

Les også

To ny smittede i Lunner: – Vi har sporet smitten til utbruddet ved Skjervum

Barneskoler og barnehager drives videre på gult nivå. I Gran ble det søndag bekreftet et smittetilfelle ved Trintom skole. Are Løken forklarer at smitten er godt avgrenset. Rødt nivå har blitt vurdert også for barneskoler, men de har ikke funnet gode nok grunner til å innføre dette.

– Det er svært lav barn-til-barn,- og barn-til-voksen-smitte i barneskoler, sier Løken.

Venter med å åpne for fritidsaktiviteter

Regjeringen har åpnet for at barn og unge under 20 år kan drive med fritidsaktiviteter. Gran kommune ber sine innbyggere om å vente med dette til uke 4, forbeholdt om at det ikke kommer flere smittetilfeller blant barn og unge i mellomtiden. Dette gjelder både innendørs og utendørs.

– Vi har elever fra både Trintom skole og Gran ungdomsskole i karantene og som er testet for covid-19. Disse testene venter vi svar på senere denne uka. Derfor tror vi det er klokt å vente med fritidsaktiviteter ei uke til, heter det i pressemeldingen.

Kino og kultursaler holder stengt ut uka

Med dagens smittesituasjon vil kino og kultursaler holde stengt ut denne uken. Deretter vil det kunne gjennomføres arrangementer som planlagt med forsterket smittevern.

Les også

Frykter for både merkenavn og frivillige: – Det var tøft i fjor, men i år ser det enda verre ut

Nye regler for private sammenkomster

Gran kommune vil følge de nasjonale tiltakene når det gjelder regler og anbefalinger for private sammenkomster.

Disse reglene gjelder:

  • En kan samle inntil ti personer i private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Er den private sammenkomsten utendørs, er grensen 20 personer.
  • En kan samle inntil ti personer i private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Er den private sammenkomsten utendørs, er grensen 20 personer.
  • En kan samle inntil 200 personer på arrangementer utendørs, eller 600 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

Anbefalingen er ellers at alle bør begrense sin sosiale kontakt i størst mulig grad. Man bør ikke ha besøk av flere enn fem gjester om gangen, i tillegg til de som bor sammen. Om gjestene er fra samme husstand kan man være flere, men man skal likevel greie å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Fortsatt skjenkeforbud

Regjeringen viderefører forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder. Dette vil bli vurdert på nytt i uke 4.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.