Tusenvis av abbor hentet opp i Våja

Av
Publisert

GRAN: Anslagsvis 5.000 abbor ble hentet opp i ruser. Fiskeutvalgets leder, Magnar Høien, er fornøyd med fangsten fredag kveld.

Over femtusen fisk kan mette mange. I utgangspunktet. Samtidig er fisken i rusene liten og ikke det en sportsfisker ønsker på kroken. Jan-Erik Svandal, leder i Gran jeger- og fiskeforening, er også med på fiskedugnaden.

– Vi skal prøve å få opp mest mulig småabbor. Det er mye småabbor her, på 5-10 centimeter, og abboren spiser også maten til annen fisk, som ørret og røye, sier Svandal.

Fiskeflåte

Flere båter glir av båthengere og sjøsettes i nordenden av Våja. Det ble satt ut over 220 ruser i Våja og tilgrensede vann like etter at isen gikk. Magnar Høien er primus påhengsmotor i fiskeutvalget og før «føåten» setter ut for å hente opp og tømme teiner krysser han fingrene for stor fangst.

– Vi kommer til å drive garnfiske senere i sommer og tynningsfiske i flere vann. Det hjelper også på om folk generelt fisker mer. Dessuten er det ørret og røye folk helst vil ha, sier Magnar Høien.

Fisk i rusene

Høien har mange års erfaring med kultivering av fiskevann. Vi blir med i båt med Roger Blisten og Morten Bang og krysser rundt på Våja for å få rapporter fra karene som drar opp ruser.

– Disse har blitt åpnet opp, viser Arild Kolstad og navnebror Arild Sørli.

Kolstad viser senere fram kroker som er brukt for å dra teiner inn og tømme dem. «Sabotasje» de som drar opp ruser ikke setter pris på.

Men det er mye småabbor i flere av rusene.

– Her var det bra, viser Andreas Moen og tømmer nok ei teine i ei tønne plassert i båten Jan-Erik Svandal ror.

Øståsen er et eldorado av vann. Dugnadsgjengen i fiskeutvalget mener flere må bruke lokale muligheter til fiske, turer og rekreasjon.

– Jeg er kjempefornøyd, sier Magnar Høien, etter at båter, ruser og tønner med fisk er på land. Minst 5.000 fisk, anslår Høien. Det er tid for kaffebål. I tillegg til gode historier, selvfølgelig.

Artikkeltags