Gran: For noen år tilbake utarbeidet Gran kommune en selvhjelpsbrosjyre om tilgjengelighet som ble delt ut til butikkene i kommunen. Nå ønsker Gran kommune å relansere brosjyren for å gi økt fokus på tilgjengelighet i butikkene.

– Målet med brosjyren er å vise fram butikker som har gode løsninger i eksisterende lokaler i dag, sier folkehelsekoordinator i Gran kommune, Sven Sandvik.

Brosjyren inneholder spørsmål som det er meningen at virksomheten selv skal fylle ut.

– Viktig å legge til rette

– Dette er en enkel brosjyre hvor man får tips og forslag om hva hver enkelt virksomhet kan gjøre, uten at det må koste så mye. Det er noe med det å ta på seg andre briller og tenke litt annerledes, sier byggesaksbehandler i Gran kommune, Ann-Kristin Mjør.

– Det er mange med nedsatt funksjonsevne som ikke kommer seg fram i butikker, eller ikke når det de skal ha. Hele 70 prosent av oss vil i løpet av livet være utsatt for nedsatt funksjonsevne, sier Sandvik.

Et prakteksempel på gode løsninger er Hadeland landhandel.

– Her har vi en butikk som ble til i et eksisterende bygg. Det er ikke et nytt bygg, men likevel har de klart å få til gode løsninger. Det er god plass til å komme inn med rullestol og barnevogn og man kan nå fram til det meste, sier fysioterapeut Camilla Brunsberg.

Bevisst siden starten

Torun Sørli i Hadeland landhandel forteller at hun har vært svært bevisst på tilgjengelighet i butikken.

– Dette er noe jeg har vært opptatt av siden jeg begynte innredningen. Jeg har vært særlig bevisst på plassering av varer og framkommelighet i butikken, forteller hun.

Brosjyrene blir blant annet delt ut av Gran Handel og Håndverk og daglig leder Kari Framstad Lokreim er enig i at tilgjengelig er svært viktig.

– Jeg synes det er bra at søkelyset blir satt på tilgjengelighet igjen. Man trenger påminnelser, og dette er jo en veldig fin huskeliste for butikkene, sier hun.