Risikerer å miste en dag

DAGSENTERET: Fra venstre Nina Bringaker, Øystein Høiby, ansatt Lisbeth Bystøl, Arne B. Kittelsen, ansatt Linda Sørheim, Anne Grete Mortensen, Ellbjørg Sjøli, Jens Bjørn Hagen og Roger Sjøli.

DAGSENTERET: Fra venstre Nina Bringaker, Øystein Høiby, ansatt Lisbeth Bystøl, Arne B. Kittelsen, ansatt Linda Sørheim, Anne Grete Mortensen, Ellbjørg Sjøli, Jens Bjørn Hagen og Roger Sjøli.

Artikkelen er over 3 år gammel

– For flere av oss handler dette rett og slett om å overleve, sier dagsenterbruker Arne B. Kittelsen.

DEL

JAREN: I forslaget til budsjett sendt ut på høring av formannskapet 24. november er det skissert et generelt kutt på 900.000 kroner innenfor virksomheten «barn og familie».

En drøy uke senere var virksomhetslederen innom dagsenteret for psykisk helse på besøk for å varsle brukerne om at tilbudet kan bli redusert fra tre til to dager i uken.

– Begynte å grine

Hadeland var onsdag morgen innom dagsenteret på Haugsbakken for å få en bedre forståelse av hva kuttet kan bety.

– Det vil være veldig ødeleggende. Dette er ikke en koseklubb. Vi kommer og overlever. Kona mi begynte å grine da hun hørte at tilbudet kanskje kuttes, sier Kittelsen som har anvendt tilbudet i mange år.

Dagsenteret holder åpent mandag, onsdag og fredag. Han er overbevist om at en reduksjon vil føre til at flere får behov for én-til-én samtaler med kommunens psykiske helsetjeneste.

– På denne måten tvinges vi opp et nivå i systemet, noe som raskt vil bli enda dyrere for kommunen, advarer Kittelsen.

LES KOMMENTAREN FRA BARNE- OG FAMILIESJEFEN: – Flere områder som rammes av kutt

– Eneste sosiale omgang

Rundt bordet er det flere som av egen erfaring vet hvor mye det vil koste dem å eventuelt miste denne ene dagen.

– For mange er dette den eneste sosiale omgangen. De dagene senteret er oppe er det litt lettere å stå opp om morgenen. Vi sitter ikke her og snakker om hvor syke vi her. Vi er klare over at alle har sine greier, men vi prøver heller å fokusere på andre ting, sier Nina Bringaker.

– Problemene detter liksom av når jeg går inn døra, forteller Øystein Høiby.

Brev til politikerne

Anne Grete Mortensen er både bruker og styremedlem i Mental helse Gran.

– Vi har mottatt bekymringer fra mange av medlemmene våre, og vi har videreformidlet fortvilelsen til alle de politiske partiene. Mange opplever dagsenteret som et hjelpemiddel mot isolasjon. Jo lenger det er mellom dagene det er åpent, si eksempelvis at det skulle bli snakk om bare mandag og fredag, så vi det føre til at det også blir vanskeligere for folk å gå ut på de dagene det faktisk er åpent.

– En dag fra eller til høres kanskje lite ut, men for oss er det veldig viktig. Dette tilbudet kan folk flest veldig raskt avhengige av. Tilværelsen kan snus på hodet i løpet av veldig kort tid, mener Høiby.

– Dette kan gjelde livet for flere av oss, minner Kittelsen om.

Krysser fingrene

Budsjettet som vedtas torsdag vil, etter runden med forhandlinger, ikke være identisk med utkastet fra november. Men ettersom både Høyre og posisjonen hadde dette «barne og familie»-kuttet i sine respektive forslag, er det mulig å anta at denne reduksjonen er med i det som legges fram for kommunestyret i morgen, torsdag. Brukerne av dagsenteret håper inderlig politikerne snur i siste liten.

Ordføreren: – Har ikke svaret nå

Ordfører Willy Westhagen (GBL) kaller dagsenteret på Haugsbakken et av flere viktige tilbud i Gran.

– Jeg har vært på besøk og pratet med flere av brukerne. Jeg husker jeg sa at det er viktig at de har et slikt tilbud, noe jeg også har tatt med inn i budsjettarbeidet, sier Westhagen.

Før han fortsetter:

– Men så er det ikke slik at vi politikere legger opp budsjett ned på detaljnivå. Ved generelle kutt lar vi det være opp til virksomhetsleder hvordan innsparingene skal skje. Anne Grethe (Hole-Stenerud, red.anm.) er en kreativ sjef, og jeg håper det finnes andre måter å gjøre dette på, kanskje det går an å drive billigere og likevel holde åpent samme antall dager som nå. Men jeg har ikke svaret på dette nå, sier han.

– Det blir argumentert fra brukerne at den relativt lave innsparingen kan føre til enda større utgifter senere.

– I enkelte sammenhenger er det slik, så derfor er jeg opptatt av at vi ved et slikt eventuelt kutt også ser på følgeskadene. For hvis et tenkt innsparing beviselig fører til enda større utgifter så er jo det uklokt. Det er viktig at det blir gjort en helhetlig vurdering, sier Westhagen.

Ordføreren vil egentlig ikke avsløre om kuttet med betydning for dagsenteret også er en del av budsjettavtalen med Høyre.

– Jeg vil ikke røpe noen ting før torsdag. Det er det vi har blitt enige om, sier han.

Artikkeltags