Gå til sidens hovedinnhold

Saubeitelaget etter søk søndag: - Denne ulven er ikke sulten, den bare biter og river

Artikkelen er over 4 år gammel

Kjetil Ulset i Gran Saubeitelag sukker etter søndagens opplevelser. - Ulven har bare rivi og bitt i søyer og lam. Den er åpenbart ikke sulten, sier han.

GRAN: Ulset er styremedlem i Gran saubeitelag. De har engasjert mannskap gjennom beitesesongen for å drive utvidet tilsyn helt fra grensa til Søndre Land i nord, og til Lunner-grensa i sør.

Søndag morgen ble han med en av dem som er engasjert for å drive tilsyn i beiteområdene ut for å lete etter skadet sau.

De dro ut ved 04-tida, og trålet Gran østås på kryss og tvers. Ved 05.30 oppdaget de skadde sauer.

LES OGSÅ: SISTE: 18 sauer måtte bøte med livet

– Vi kom til stedet like etter saueeieren. Vi fant først en lamunge, og så søya. Etter hvert fant vi flere. Noen var døde, men de fleste var i live – hardt skadet, sier Ulset. Disse måtte avlives. Statens Naturoppsyn har representanter på plass. Disse har flådd og obdusert de skadde dyra.

 

Ved 18-tida kom Ulset hjem, og da vi snakket med han var han fortsatt berørt av det han hadde sett og vært med på. Han er opprørt over skadene som sauene er påført, og kunne godt tenkt seg at folk fikk se og oppleve det han og andre som har deltatt i søk har sett og opplevd de siste dagene. 

Fakta om sauetapene på Hadeland

Tirsdag 30. mai 2017: 32 sauer i Skrukkelia, Hurdal

Torsdag 1. juni 2017: 18 sauer på Gran østås

Søndag 4. juni 2017: 19 sauer på Gran Østås

Tirsdag 6. juni 2017: 18 sauer på Gran østås

Onsdag 7. juni 2017 : angrep på Gran Østås

Fredag 9. juni 2017: angrep på Flårud, Eina hvor 11 sau ble drept og 12 skadde. Det ble også funnet åtte skadde sau lørdag 18. juni fra et angrep som skjedde før det på Flårud.

Mandag 12. juni 2017: Fem søyer og to lam i Helgedalen

Tirsdag 13. juni 2017: Oppdaget angrep på sau i Hennung-området.

Søndag 18. juni 2017: Tap på Eina, fellingsforsøk iverkksatt og avsluttet.

Mandag 19. juni 2017: To skadde søyer funnet på Gran østås. Trolig tre dager gamle skader.

Tirsdag 20. juni 2017: Funn på Gran Østås, samme sted som 1. juni. To skadde søyer som skulle hatt fire lamunger til sammen. Tre av lamungene er savnet. SNO mener ulv har angrepet søyene natt til tirsdag.

Onsdag 21. juni: Seks søyer og ett lam funnet på Gran østås. Bekreftet tatt av ulv.

Torsdag 22. juni: Tre døde sauer, samt ei søy og et lam som var skadet, ble funnet nær Lygna. Dyrene er bekreftet tatt av ulv. Det ble i tillegg funnet tolv døde sauer fra angrep tidligere i uka.

Tirsdag 27. juni: Tapstallene ble oppdatert til 169 sauer og lam, fordelt på 14 angrep.

Søndag 2. juli: 7 nye sauer ble funnet etter ulveangrep på totensida av øståsen.

Tirsdag 4. juli: Ett nytt sauekadaver ble funnet natt til tirsdag, i samme område som angrepet 2. juli.

Mandag 10. juli: Tre nye sauer drept av ulv ble funnet natt til mandag. Sauene ble funnet i Gran kommune. Det skal ha blitt funnet flere kadavre på Gran østås i løpet av den siste uka.

Mandag 17. juli: I løpet av de siste dagene er det funnet tolv nye sauekadavre på Totenåsen.

7. august 2017: Ulven ble skutt

Status etter ulvesommeren. Drøyt 300 sauer ble drept eller hardt skadet, og 24 dyreeiere og familier ble berørt.

2018

11. mai 2018: Fellingstillatelse gitt etter observasjon av ulv i Nannestad, Akershus. Gran og Lunner kommuner er del av fellingsområdet, og lokale jegere deltar.

27. mai 2018: Fellingstillatelse gitt etter at Statens Naturoppsyn slår fast at tre sauer er tatt av ulv i Jevnaker, nord for Øyangen.

28. mai 2018: Tre lam til meldt funnet i samme område i Jevnaker.

29. mai 2018: Ytterligere ei søye og et lam meldt funnet i området.

 

– På mange av sauene ser du ikke skadene før du er helt innpå. Andre har åpne flerrer, ikke bare i huden men langt inne i muskelen. Kanskje ville folk med de mest romantiske kommentarene om ulv endret mening om de så dette. Her er det ikke en sulten ulv som har vært på ferde. Det er ikke spist på noen av dyrene. Ulven har tydeligvis bitt og revet i det som har vært i vegen for den, sier Ulset.

Håper laget lykkes

Han har fortsatt ikke sluppet sine sauer på beite i påvente av en avklaring. At mange er med på å lete likevel, ser han på som en selvfølge.

– Vi som har sau hjelper hverandre, selvfølgelig. Dette er en krevende situasjon. Jeg har ikke mer enn 80 dyr, og klarer meg med beite inntil videre. Men beitet på skogen er mest næringsrikt nå tidlig på sesongen, og det er om å gjøre å få utnyttet disse beiteressursene. Noen av de større saueeierne har ikke sjans til å holde seg med fôr i mange dager til, sier Ulset.

Han håper jaktlaget som er i sving lykkes så snart som råd er.

– Jeg håper også det er mulig å holde fellingstillatelsen åpen inntil dyret eller dyrene er tatt. Vi er milevis unna ulvesona, minner han om.

LES OGSÅ: – Dette er en omfattende dyretragedie

Bildeserie

Bilder fra ulveangrepene i Gran

Vedtaket om forlengelse

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har i samråd med Fylkesmannen i Oppland har fattet vedtak om forlengelse av fellingstillatelsen. Tillatelsen er utvidet fra 2. til 6. juni klokka 12.

Tillatelsen gjelder i hele Hurdal kommune samt deler av Nannestad, Eidsvoll, Gran, Østre Toten og Vestre Toten kommuner.

Potensialet for framtidige skader er vektlagt. Etter at vedtaket ble gjort er ytterligere 18 dyr tatt av ulv, totalt 68 dyr i området Hurdal / Gran østås.

Det er gitt tillatelse til å felle en ulv.

Fellingsområdet er avgrenset til nord for E16 fra E6 mot Lunner, øst for Rv4 nord til kryss mellom Rv 4 og Fv244, øst for Fv 244 til Lena, videre sør og vest for Fv 33 til kryss E6, videre vest for E6 til kryss E16. Dette omfatter hele Hurdal kommune, deler av Eidsvoll og Nannestad i Akershus og deler av Gran, Vestre Toten og Østre Toten i Oppland

Deltagerne i fellingslaget må ha jaktlisens.

Det settes av inntil 35.000 kroner til fellingsforsøket. Satse er på 1400 kroner per deltager. Kommunen må ta kontakt med Fylkesmannen dersom felling ikke kan gjennomføres innenfor den økonomiske rammen.

Felt dyr skal bringes til Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) i Trondheim så raskt som mulig. Fellingsstedet skal kunne påvises.

 

 

Kommentarer til denne saken