Torget i Gran får oppmerksomhet i disse dager. Hvordan skal vi skape framtidas torg? Hva skal det inneholde? Hva ønsker vi å bruke det til? Hvorfor skal vi diskutere torget i Gran i det hele tatt, og ikke heller ta for oss torget i Brandbu eller på Nesbakken?

Det er mange spennende innganger til en slik diskusjon. Nesten like mange som det er mulighet for avsporing.
 

Et nettsøk på ordet torg definerer et slikt sted som en åpen plass i et tettbygd strøk, beregnet for utendørs handel med varer. På reiser sørover i Europa finner vi svært mange, og gode eksempler på torget og dets funksjon. Som et naturlig sted å søke til når en er bare på besøk, men også som en møteplass for lokalbefolkningen. Det er gjerne omgitt av serveringssteder, og det er kultur for å nyte en god kopp kaffe eller kanskje et glass vin. Kanskje dukker det opp underholdning på torget, enten i form av en gatemusikant eller til og med et orkester eller ei teatergruppe. Eller det syder av boder hvor en kan kjøpe alskens varer, fra mat og klær til elektronikk og håndverk.


Så tilbake til virkeligheten. Til vårt lokale torg. Hva kan vi få til? Det handler raskt om hvorvidt det skal være parkering eller ikke på torget. Nei, sier fornuften. Det ødelegger for muligheten til å skape et miljø og en atmosfære av kos, hygge og møtested. Ja, sier den late i oss. Når vi bare skal innom polet eller blomsterbutikken en snartur så vil vi gjerne parkere så nær inngangen som overhodet mulig.


Vi tror et trivelig torg kan bidra til å gjøre både sentrum i seg sjøl, men også regionen, til et mer attraktivt sted. Det vil gi noen signaler om hva vi ønsker å være. Vi håper det kan utvikle seg til å bli en naturlig møteplass. Og at vi som bor her også finner vegen. Ut fra de sosiale møteplassene på nett, og inn på fysiske arenaer. Med noen fasiliteter som lekeplass og litt å finne på innafor trygge rammer så kan det bli mer fristende å ta med de minste også. Vi har slike steder, men ikke i særlig grad i nærheten av der hvor vi handler. Det ønsker vi oss. Hamar og Drammen har gjort spennende grep med skøytebane midt på torget. Hvorfor ikke?