GJØVIK: Mandag ettermiddag ble siktede etter det som betegnes som et vådeskudd i en bolig i Gran, framstilt for Gjøvik tingrett. Politiet, ved politiadvokat Trine Hanssen, ba om fengsling i fire uker med brev- og besøksforbud.

Politiet ber om fire ukers varetekt 

– Vi ber også om to uker i full isolasjon, på grunn av overhengende fare for bevisforspillelse, sa Hanssen.

Dommer Helle Rolstad behandlet begjæringen og litt etter klokka 17 mandag ettermiddag kom kjennelsen fra tingretten. Den var identisk med det politiet ba om.

Rektor samlet barnas medelever til samtale 

Oppbudet av pressefolk var stort i retten mandag. Et sentralt spørsmål er hvorfor mannen hadde et ladd våpen i huset en lørdag ettermiddag.

– Han har gitt en forklaring på det, men det ønsker vi ikke å gå inn på nå, sier Hanssen.

– Er det kjent om det har vært noen konflikter mellom ekteparet tidligere?

– Det er noe vi vil prøve å få rede på gjennom ytterligere undersøkelser og avhør.

– Har siktede kjennskap til våpen?

– Han har erfaring gjennom at han driver med jakt.

Ektemann siktet for uaktsomt drap 

Gjenstår mye

Hanssen understreket at politiet er i en innledende fase av etterforskningen, og at mye arbeid gjenstår.

– Det er sikret en del bevis, og gjort noen beslag. Dette vil politiet gå gjennom. Politiet mener at siktede kan ødelegge bevis og ønsker derfor at han varetektsfengsles, uttalte Hanssen.

Arbeidsgiveren: – Et voldsomt sjokk for oss 

Hun opplyser at det fortsatt gjenstår flere vitneavhør i saken som politiet ønsker å bruke de kommende ukene på å gjennomføre.

– Vi trenger å undersøke omstendigheter rundt drapet, og finne ut om det er grunnlag for å utvide siktelsen til forsettlig eller overlagt drap. Vi kommer også til å foreta flere avhør av siktede, sier Hanssen.

Mannen møtte i retten sammen med forsvarer Arne Krokeide. Under fengslingsmøtet kom det fram at siktede ble avhørt allerede natt til søndag. Siktede opprettholdt sin forklaring, som ble signert klokka 00.30 søndag.

Ba om løslatelse

Avhøret er skrevet ned, og et ni sider stort dokument ble lagt fram for retten. Siktede skal ha forklart at han har vært uforsiktig med våpen. Våpenet har gått av, og skuddet traff kona.

– Han har forklart det som har skjedd i dette avhøret, og det var bare to vitner til stede. Siktede og den nå avdøde kona. Derfor mener vi siktede må løslates. Hvis retten likevel finner grunnlag for fengsling for å få avhørt flere vitner så mener vi to ukers varetekt er nok, sa forsvarer Arne Krokeide i rettsmøtet.

Krokeide mener politiet må ha konkrete bevis å vise til dersom de skal kunne varetektsfengsle basert på fare for bevisforspillelse, noe han mente manglet i denne saken.

– Retten kan heller ikke fengsle basert på at siktelsen senere kan bli utvidet. Retten må forholde seg til den siktelsen som nå foreligger, argumenterte Krokeide.