GRAN: Gårdbruker Hans Jørgen Gamkinn fra Gran fant nærmere 200 døde griser da han kom i fjøset onsdag morgen.

Gamkinn forteller at han var innom fjøset tirsdag kveld ved 23-tida. Da var alt i orden. På grunn av det kalde været hadde han satt inn en dieselfyrt varmekanon for å holde temperaturen oppe.

Onsdag morgen var han på veg for å levere barna på skolen da nærmeste nabo ringte.

– Han fortalte at det kom svart røyk ut fra luftinntaket på ventilasjonsanlegget. Jeg kjørte hjem, og da jeg kom inn i fjøset fant jeg hele besetningen død, med unntak av en gris.

Ifølge Gamkinn er 48 drektige purker, 24 bedekningsklare ungpurker og 124 slaktegriser døde. Den ene grisen som overlevde er medtatt, og avliving vurderes torsdag.

– Politi og mattilsynet har vært på gården, og de holder alle muligheter åpne. Siden det er svart både på vegger og tak er teorien at dyra har dødd av kullosforgiftning, sier Gamkinn til Hadeland.

Etterforskes

Lensmann Frank Magne Sletten ved Gran og Lunner lensmannskontor bekrefter at de etterforsker saken i samarbeid med Mattilsynet.

– Det er opprettet sak for å klarlegge alle omstendigheter i saken. Det framstår som dyrene har dødd av kullosforgiftning. Endelig obduksjonsrapport av enkeltdyr vil avdekke dette. Det foreligger per nå ingen mistanke om mislighold på gården for øvrig. Politiet undersøker bredt for å sikre at vi får klarlagt alle omstendigheter, sier Sletten til Hadeland.

Mattilsynet involvert

Astrid Ham, avdelingssjef i Mattilsynets avdeling nordre Buskerud, Hadeland og Valdres, forteller at Mattilsynet er koblet på saken.

– Vi bekrefter at det har vært en dyretragedie på gården. I slike saker er det rutine å koble inn politiet, og de har nå ansvar for etterforskningen, sier hun.

Ham opplyser videre at fem griser er sendt veterinærinstituttet for obduksjon.

– Det kan se ut til at dette er en akutt hendelse. Det er heldigvis sjelden vi har dyretragedier med så mange dyr som stryker med akutt på denne måten, sier Ham.

Ville få ut fuktighet

Gamkinn forteller at han har brukt dieselvarmeren flere ganger tidligere, blant annet i verkstedet på gården – uten at noe har skjedd. Nå var hensikten å få ned fuktigheten i husdyrrommet der grisene var.

– Når det er så kaldt blir det veldig fuktig i fjøset. Det ser for meg ut som at dyra har sovnet inn. Det er automatisk foring i grisehuset, og troa med mat rant over da jeg kom i fjøset onsdag morgen. Dette er bare tragisk, sier Gamkinn.

– Hva med den økonomiske siden?

– Jeg har forsikring, og har vært i kontakt med forsikringsselskapet. De har gitt grønt lys for å gjøre det som må gjøres. Foreløpig er det for tidlig å si noe om tapet, sier Gamkinn.

Han vil torsdag bli avhørt av politiet på nytt.

Dyrene er sendt til destruksjon.

– Det er vanlig prosedyre når det ikke er smittsomme sykdommer som er årsaken, sier Ham i Mattilsynet.

Kullosforgiftning

Karbonmonoksid (CO, kullos) er en gass som verken lukter, smaker, har farge eller virker irriterende.

Oppstår som resultat av ufullstendig forbrenning.

CO blokkerer hemoglobin og fortrenger oksygen. Det oppstår oksygenmangel.

Kilde:

Norsk Helseinformatikk