GRYMYR: – Postkontoret ble borte. Bensinstasjonen og butikken ble borte. Nå er også kirka borte. Ordene tilhører en eldre mann som så kirka forsvinne i flammene fredag kveld.

Ordene tilhører også de hundrevis som så brannen fredag og som lørdag valfartet en nedbrent kirke. Noen vantro, andre sjokkerte – og alle ga uttrykk for noe de har tapt. Kirka i det vesle samfunnet er noe alle på et eller annet vis har hatt et forhold til. Her er folk i Vestre Gran døpt, konfirmert, viet og begravet.

Her har de gått til gudstjeneste og nattverd. Her har noen søkt trøst og ro. Her har det blitt sunget og priset i glede. Rent fysisk er det også noe som er borte. En nyoppusset kirke, som for kort tid siden feiret hundre års jubileum. Hundre år er borte i flammenes rov.

– FORFERDELIG

– Dette er forferdelig trist. Jeg føler bare en nummenhet. For en måned siden sto kirka nydelig og nyoppusset til jubileum, sier en tydelig preget ordfører Rigmor Aasrud Jahren når vi prater med henne lørdag formiddag.

Hun skuer inn i ruinene, der døpefonten ligger veltet i svart kull og aske. Ordføreren er selv fra Vestre Gran.

– Kirka er et viktig element i lokalsamfunnet vårt, et samlingspunkt, sier ordføreren, som synes det er vanskelig å sette ord på følelsene.

– TRAGISK

Prost Ragnar Granaasen går rundt utenfor ruinene. Hilser på de mange frammøtte.

– Dette er tragisk. Et samlingspunkt i Vestre Gran er borte. Her har folk kommet med sine gleder og sorger, fulgt sine kjære til graven, alle har et forhold til dette, sier Granaasen.

– Her blir det nok ingen konfirmasjon i år 2000, selv om vi må bygge opp igjen noe, sier prosten. – Det er udiskutabelt at det skal bygges ny kirke, sier kapellan Kari Lette Pollestad Høghaug.

– Det var ingen ild å varme seg på i natt. Det var en kald ild, sier kapellanen om brannen. Hun sier at folk i lokalsamfunnet føler sjokk og sorg og at de har følelser nå som ikke kan uttrykkes med ord.

– UFATTELIG

– Dette er tungt og helt ufattelig, sier Odd Ragnar Bredviken. Som ambulerende kirketjener ser han på ruinene av det som har vært en del av sin arbeidsplass.

– Jeg var her på formiddagen fredag, da var alt i sin skjønneste orden, sier Bredviken.

Grymyr kirke

Grymyr kirke ble bygget i 1899 og kostet da 17.000 kroner i byggesum.

Den 12. september i år ble det feiret og markert. Kirken var da nyoppusset og det samme var orgelet.

Kirkesølvet ble reddet i fredagens brann. Det lå vel bevart i et flammesikret skap.

Altertavlen, en kopi av Tiedemans bilde Jesus Dåp, gikk tapt i brannen. Originalen henger i Trefoldighetskirken i Oslo.

Også alt annet inventar gikk tapt i brannen. Kirken er fullverdiforsikret.

Fjorten ungdommer skulle ha blitt konfirmert i Grymyr kirke neste sommer. Flere kirkelige handlinger vil nå bli flyttet til Granavollen, mens det vil bli forsøkt å finne et midlertidig samlingssted i Vestre Gran.