Møter flere bredbåndaktører

– ESSENSIELT: Næringsrådgiver i Gran, Gunnar Haslerud, mener bredbånd er avgjørende for samfunnsutviklingen på Hadeland. – Det har blitt en grunnstein på linje meg veg og jernbane, sier han. ARKIVFOTO: JOHN ERIK THORBJØRNSEN

– ESSENSIELT: Næringsrådgiver i Gran, Gunnar Haslerud, mener bredbånd er avgjørende for samfunnsutviklingen på Hadeland. – Det har blitt en grunnstein på linje meg veg og jernbane, sier han. ARKIVFOTO: JOHN ERIK THORBJØRNSEN

Artikkelen er over 5 år gammel

Næringsrådgiveren i Gran kommune søker oversikt over de tre bredbåndsaktørenes produkter og ambisjoner på Hadeland.

DEL

GRAN: – Jeg vet ikke helt om jeg er enig i betegnelsen lobbyvirksomhet, men målet med disse møtene er både å påvirke og kartlegge selskapenes planer i vår region, sier Gunnar Haslerud.
Gran kommunes næringsrådgiver forteller at han på initiativ fra ordførerne på Hadeland skal innkalle til møter med Telenor, Netcom og Breiband.no for å få mer kunnskap om deres syn på dagens situasjon og ikke minst framtiden.
– God tilgang til bredbånd er utrolig viktig for regionen vår på lik linje med riksveg 4 og jernbane. Skal vi også kunne oppnå målene om tilflytting, er bredbåndsdekning avgjørende, sier Haslerud.
HVA ER BREDBÅND?
Kabel- eller radioforbindelser med mulighet til rask overføring av mye digital informasjon.
Den internasjonale teleunionen (ITU) definerer bredbånd som forbindelse med tilstrekkelig kapasitet til samtidig overføring av tale, data og video, uten å oppgi noen nedre hastighetsgrense, mens andre instanser mener det dreier seg om hastigheter fra 1,5 Mbit/s og oppover.
KILDE: STORE NORSKE LEKSIKON

– Må ikke sakke akterut

Næringsrådgiveren mener møtene med bredbåndsaktørene er nødvendige for ikke å sakke akterut i «kampen» med andre regioner og kommuner.
– Vi vet at Søndre- og Nordre Land, samt deler av Valdres nå får en betydelig utbedring knyttet til mobilt bredbånd. Vi må gjøre det vi kan for å ikke komme dårligere ut enn andre, sier Haslerud.
I utgangspunktet legger han opp til tre separate møter med Telenor, Netcom og Breiband.no. Planen er å legge til rette for at også ordførerne skal delta i møtene.
– Hilde (Brørby Fivelsdal, red.anm.) i Jevnaker har sagt at hun svært gjerne vil være med. Jeg har ikke rukket å få pratet med Harald Tyrdal i Lunner om dette ennå, sier han.
Det kan i samme åndedrag tastes at ordfører Lehre har planlagt en orientering til politikerne i Gran om bredbåndstilgangen i kommunen. Dette i tilknytning partienes gruppemøter mandag 2. februar.

Møtte HRB i desember

Mens vi har næringsrådgiveren på tråden, benytter vi muligheten til å høre hva som kom ut av kommunens møte med Hadeland og Ringerike bredbånd (HRB) i forbindelse med at sistnevnte trekker seg ut av Lygna.
– Vi fikk avklart at HRBs leveranse til skolen og kulturbygget med helsestasjon i Bjoneroa vil bestå som før. Når det gjelder privatmarkedet presiserte HRB at de i all hovedsak er et fiberselskap, og at de er avhengige av lønnsomhet for å kunne drive. Når det gjelder Lygna, så er det få brukere. For Lygnasæters del fikk vi ikke bekreftet at HRB skal fortsette å levere, men det hørtes ikke bare negativt ut.
– Kom Gran kommune med noen krav til HRB?
– Ordføreren var klar på at kommunen, som eier i moderselskapet, ikke kan gå inn og diktere driften i HRB. Men vi fikk høre at selskapet er opptatt av å videreutvikle seg på Hadeland, sier Haslerud.

Artikkeltags