VESTSIDA: – At et selskap lever i beste velgående hundre år etter stiftelse, er ikke vanlig i Norge. Men i dag er det hundre år siden Hadeland Elektrisitetsverk skrudde på lyset, sa styreleder i Hadeland Energi og Hadeland Kraft, Bjørn Niklas Sjøstrøm under jubileumsfesten på Toverud kraftstasjon onsdag.

Til stede var 40 gjester bestående av blant annet ansatte, styret, tidligere styreledere, tidligere ledere av HEVs representantskap og lokale samarbeidspartnere.

Lanserte jubileumsbok

For å formidle selskapets og elektrisitetens historie på Hadeland, engasjerte Hadeland Energi i fjor Bjarne Langseth til å skrive jubileumsbok. Langseth er historiker, journalist og forfatter, med flere års erfaring fra energibransjen. Onsdag var han på Toverud og tok de frammøtte med på et lite dykk ned i boka «Lys over Hadeland». Han startet med å beskrive den motstanden som møtte «de framsynte menn» som gikk foran for å få elektrisiteten til Hadeland.

– «Det må være billigere å importere mahogni fra Vestindia og bruke det til brensel på gården min enn å investere i elektrisk kraft». Dette er et sitat fra en bonde på Jevnaker fra omtrent 1911. Men disse framsynte menn var overbevist om at en elektrisk utvikling var riktig veg å gå, det takker vi dem for i dag, sa Langseth.

– La det bli lys

Toverud kraftstasjon

 

Mellom tapas og marsipankake, ble det tid til flere taler og kulturelle innslag fra Hege Rimestad. Før folk dro hjem ba Sjøstrøm med seg gjestene ut i kveldsmørket. Der sa han «la det bli lys» og flere lyskastere ble tent. En flombelysning som skal gjøre historiske Toverud mer synlig i tida framover.