Hovedtaleren på den aller første prideparaden på Hadeland sier han hadde sine betenkeligheter med prideparadene da han først flyttet til Oslo, men forklarer det med egen usikkerhet.

– Jeg mente da at det kunne nøre opp under fordommer, men det bunnet ut i at jeg ikke var ferdig med min egen usikkerhet og skam, sier Bragstad.

Til de mange frammøtte på den aller første Pride-paraden på Hadeland vektla han også det at alle skal være nøyaktig den de er – og føle seg vel med det.

– Hvem har rett til å dømme deg om du er god nok? Og, god nok til hva, spurte Bragstad.

– Lang vei å gå

Opprinnelig fra Storjord i Tysfjord kommune i Nordland, og født i 1982 – ti år etter at straffelovens § 213 som omhandlet utuktig omgang mellom menn ble opphevet – er han kjent med bygdedyret. Han har all respekt for at folk kan ha forskjellige meninger om temaet, men synes det er blir helt feil når noen bruker sine fordommer til å nekte noen grunnleggende menneskerettigheter som å elske den de vil. Eller for den saks skyld mener de har noe som helst med sexlivet til homofile par.

– Det er 46 år siden det ble lov å være homo i Norge, og selv om vi har kommet langt, er det fremdeles en lang vei å gå. Bare se på rabalderet i forbindelse med kirkebryllup for homofile, sier han.

– Jeg tror ikke verken Gud eller Jesus har noe imot meg, og vil ta meg godt imot, så lenge jeg ikke tar livet av noen eller sånn, sier den personlige kristne stylisten.

Bildeserie:

Bildeserie

Hadeland Pride

Les også: – Fikk ofte høre «du bare prøver å være lesbisk du» 

Alvorlig fest

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener Pride-paradene som nå i større og større grad arrangeres utenfor byene er en fest med alvor og moro for å markere at folk skal være den de er.

– Vi har kommet langt når det gjelder holdninger og levekår for LHBTI-personer i Norge, men vi er ikke i mål og vi skal lenger. Vi ser dessverre at vi fortsatt har både diskriminering og hat rettet mot LHBTI-personer, ikke minst i sosiale medier, sier hun.

I forkant av sitt arrangement har Skeive Sørlandsdager i Agder leid inn sikkerhetsselskap foran årets parade, grunnet frykt for hatkriminalitet. I kommentarfelter til andre saker, blant annet hos NRK, kommenteres det blant annet «det kan vel knapt finnes tvil om at de finnes en taus majoritet som er lut lei av disse opptogene med halvnakne utspjåkete rompiser». Noe Bragstad mener viser litt av hvert. Som nordlending er han vant til frisk språkbruk, om enn ikke så tilårskommen.

– Uttrykket «rompis» har jeg ikke hørt siden jeg var liten. Når han går 30 år tilbake i tid med vokabularet, så sier det vel også noe om tankegangen, kommenterer han.

– Men det er sykt viktig at vi blir sett og hørt, og at vi får vise etternølerne at det er mange som støtter oss, sier han.

 

Pride hele året

Både Bragstad og Bjurstrøm mener at det når det arrangeres prideparade på Hadeland – slik Brumunddal gjorde det for en uke siden – er med på vise at lokalsamfunnet tar tak i gamle fordommer.

– Det er kjempefint at kommunene på Hadeland tar tak i dette, og viser at de vil ha et fargerikt og åpent samfunn, sier Bragstad.

Bjurstrøm underbygger paradens budskap med at det handler om mer enn bare en uke og en parade.

– Jeg håper det ikke bare blir ett arrangement, men en Pride som varer hele året. At kommunene på Hadeland har laget en egen handlingsplan for å bedre inkludering av mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet viser at de tar utfordringene på alvor og at viljen til å arbeide for mer mangfold og likestilling er der, sier Bjurstrøm.

Hadeland er neste alene blant småkommunene i Norge om handlingsplaner og Pride, så dette er et viktig initiativ og jeg håper flere kommuner vil gjøre det samme, sier Bjurstrøm.

Les også: Feirer kjønnsmangfold med fotografering 

– Pride er ikke bare et arrangement. Pride er en holdning, en tilstand, et villet miljø i et lokalsamfunn, understreker Likestillings- og diskrimineringsombudet.