BRANDBU: Fra fredag til søndag er 60 barn og unge samlet på Brandbu barneskole. Det låter i strykeinstrumenter og det hele avsluttes søndag ettermiddag, med konsert i Grymyr kirke.

Det årlige strykeseminaret er en dugnad for klassisk orkestermusikk, der foreldre, instruktører, kulturskole og samarbeidspartnere drar lasset sammen.

Hva med bassen?

«All about that bass» er tittelen på Meghan Trainors hitlåt, og mens kontrabassen er cool i jazz, er det vanskeligere å rekruttere kontrabassister til klassisk musikk.

– Derfor er det satt i gang et prosjekt som heter «Instrumentet i fokus», der et mål er å få flere til å spille kontrabass, forteller Erlend Skei fra Nittedal. Han er i helga invitert for å instruere i kontrabass.

Nora Scharffenberg (13) har spilt fiolin i seks år, men nå prøver hun seg fram på et større instrument.

Framsnakker bass

– Et større instrument og tyngre strenger. Bass er i f-nøkkel og ikke i g-nøkkel som fiolin. Jeg skal spille bass litt i tida framover, forteller Nora.

Hun har en støttespiller i Ragnhild Bjerke Bjormyr, som har reist i tre timer fra Sør-Fron med kontrabassen.

– Det er jo det kuleste instrumentet da. Det kan brukes til alt og i alle musikalske stilarter. Flere må velge bass, sier en blid 15-åring.

– Vi ser at få velger kontrabass som instrument ved musikklinje i videregående. Musikk-Norge ønsker rett og slett flere bassister, forteller Erlend Skei.

Øving og konsert

– Det er første gang vi bruker Brandbu barneskole, forteller Katrine Scharffenberg, der musikere, instruktører og medhjelpere er samlet.

Hadeland strykeorkester vokser sakte, men sikkert. Det mangler de omtalte bassister og noen flere på bratsj. Strykeorkesteret samarbeider med Valdresstrykerne og Landstrykerne.

– Det er viktig å opparbeide et strykemiljø i innlandet. Ellers må folk til Oslo for å øve og spille, forteller Scharffenberg på vegne av Hadelandstrykerne.

Søndag er det konsert i Grymyr kirke, som under de tidligere, årlige Kontrabassister savnes i samlingene. Orkesteret er også delt opp i deler av konserten etter erfaring og ferdighetsnivå, dermed blir det et bredt program, fra Concerto Gross rv. 565 av Vivaldi og bratsjkonsert av Vanhal, til «Kalinka", "Jeg har fanget en mygg» og «Lisa gikk til skolen».

Uansett har helga vært lærerik for deltakerne, med øvinger og sosial moro sammen.