Det var en natt i 1972 at Harald Hansen, som var en stor trekkspillentusiast lå og vred seg i senga og ikke fikk sove, at ideen om å starte en trekkspillklubb kom.

Straks telefondamene hadde stått opp på morgenkvisten, satt Harald Hansen i telefonen i gang med å verve medlemmer og legge grunnlaget for en klubb.

Etter mye mas kunne han den 2. mars 1972 ønske 25 personer med interesse for trekkspillmusikken velkommen på gamle Ensrud kafé i Gran. Det var trekkspillere fra både Gran og Lunner som møtte opp, ingen fra Jevnaker. Det ble allikevel bestemt på stiftelsesmøte at klubben skulle hete Hadeland trekkspillklubb. Og etter hvert fikk klubben også medlemmer fra vestsiden av Randsfjorden.

Harald Hansen ble valgt til klubbens første formann, noe som falt seg veldig naturlig.

Allerede tirsdagen uka etter hadde klubben sin første øvelse på Gran Ungdomsskole med Konrad Sørumsbrenden som klubbens første musikalske leder.

Året etter, i 1973, arrangerte klubben et meget vellykket Norgesmesterskap på trekkspill hele 3 dager til ende på Vestoppland folkehøyskole og på Granvang.

Det har vært både noen opp- og nedturer i klubbens 50 årige historie, men den har holdt seg i live på grunn av flere ivrige og dyktige ildsjeler blant medlemmene opp igjennom årene. (ingen nevnt, ingen glemt).

Klubben er i dag så heldige å ha tre stykker som deler på det musikalske lederansvaret.

Det er Vera Schjølberg, Karl Iver Dæhlen og Aksel Dyrud.

Hadeland trekkspillklubb har i dag 16 medlemmer som øver en gang i uka.

Søndag 24. april blir det stor jubileumskonsert på Lidskjalv i Gran med trekkspillklubben og flere aktører.