Hadelandskommunene – når halvgodt er godt nok

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg ser at temaet har blitt aktuelt igjen.

Det er gode argumenter for Gran og Jevnaker og Lunner hver for seg. Alle er fantastisk flotte og gode steder. Men jeg er redd det liksom bare blir halvgodt.

Jeg tror dagens hadelandskommuner, hver for seg, er for små for framtida, dessverre.

Hvis vi fortsetter på hver våre veier som småkommuner, tror jeg at det kun er første etappe mot sammenslåing med større og flere kommuner. For Gran i Innlandet, vil det antakeligvis bety sammenslåing nordover. For Jevnaker virker det som det kan bli vestover, og for Lunner i Viken kan det kanskje bli både sør- og øst- og vestover. Antakeligvis vil det bli gjort mot vår vilje og av sentrale myndigheter som en del av en framtidig reform.

I fellesskap, som en hadelandskommune, en region med mye felles identitet og historie, et sted hvor det skapes verdier og hvor vi fråtser i fantastisk natur, vil vi kunne ha en mulighet til å være med å påvirke og ha ei hand på rattet når den tiden kommer. Vi kan ha muligheten til å forbli vår egen kommune eller vi kan bli sammenslått med en større – men da som en egen tung region i noe større. Alternativt; at vi fortsetter hver for oss – da er jeg redd at vi fort bare ender opp som perifere vedheng i større og mer betydningsfulle sammenhenger.

Derfor mener jeg at det alternativet som vil kunne sikre det beste for folk og fe er det hvor Hadeland blir en kommune som sammen finner ut om det skal være Innlandet eller Viken som skal få gleden, æren og fordelen av å ha Hadeland som en del av seg.

For å komme dit vil det kreves ydmykhet og samarbeidsvilje, det må lyttes og det må kompromisses og det må tørres å tenkes stort. Og det må starte nå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken