Gå til sidens hovedinnhold

«Ikke prøv å bli middelmådig til alt, bli skikkelig god til noe»

Artikkelen er over 4 år gammel

Mona Skaret fra Innovasjon Norge la lista høyt som første foredragsholder. Og hun var opptatt av nettopp høyden på lista.

Hadelandskonferansen

– Ikke legg lista lavt. De som lykkes er de som legger ned litt mer jobb, og som bretter opp ermene. Innlandet har lite forskning, lavt utdanningsnivå og lav andel eksportbedrifter. Men skal vi legge oss ned og dø for det? Se på hvilke muligheter og forutsetninger dere har. Tør å gå foran, gjør noe nytt og si fra hvis det er noe som ikke funker. Ledere må i hvert fall gjøre det. Finn det som er unikt og fantastisk slik at dere kan legge lista høyt. Dere kan få til akkurat det dere vil, sa Skaret, som hadde «Gæærn nok til å endre verden?» som tittel på sitt innlegg.

Hun mener at det er et stort mangfold på Hadeland, og at det er mye å bygge videre på.

– Dere må bare riste det sammen. Offentlig sektor og næringslivet må samarbeide mer, og det offentlige må satse mer. Ta noen sjanser. Og ikke tenk «heia Lunner, drit i Hadeland og resten av Norge». Vær gode sammen, og denne regionen har gode forutsetninger for å gjøre bærekraft til et konkurransefortrinn.

– Spekka pølse, full av rosiner

«Trenger du ei vitaminsprøyte?» og «Med trua på Hadeland» var slagordene for årets konferanse. Konferansier Haddy N'jie var svært folkelig i sin beskrivelse av det som skulle skje.

– Dagens program er ei spekka pølse, full av rosiner. Jeg håper dere er optimistiske og modige når vi er ferdige her, sa hun innledningsvis.

 

Lunner-ordfører Harald Tyrdal var inne på noe av det samme da han ønsket deltagerne velkommen.

– Måtte dere gå hjem som tente lys, full av engasjement. Dette er det femte året på rad med Hadelandskonferansen, og det har vært et løft å være deltager. Vi trenger et slikt møtested, og et blikk utenfra av og til. Det overordnede fokuset må være hvordan vi skal lykkes med å utvikle Hadeland videre, hva skal til for at vi skiller oss ut og legger til rette for økt befolkningsvekst? Vi må utnytte våre særpreg og kvaliteter, for å trekke til oss kompetanse, næringsliv og turister. Vi har mye å være stolte av, og er på god veg. Og i dag skal vi løfte fram gode, lokale eksempler med trua på framtida, sa Tyrdal.

Bildeserie

Bildeserie fra Hadelandskonferansen 2016

 

– Lei av middelmådige menn

Disse gode eksemplene var samlet i et lokalt næringslivspanel, med representanter for både små og store, gamle og nye bedrifter. Fellesnevneren var at alle har suksess, og ikke minst at de har visjoner.

 

Sekstetten besto av Tore Morten Wetterhus fra Glitre Energi, Amund Skullerud fra Flyt IT, Johnny Gangsø fra Lunner Almenning, Siri Skogvold Isaksen fra Otrera, bonde Tormod Hval fra Jevnaker og Erik Nordengen fra Røysumtunet.

– Med samspill og innsats, kompetente og dedikerte ansatte er alt mulig, sa Nordengen, som etterlyste tettere samarbeid med kommunene på Hadeland.

 

– Jeg var lei av å jobbe for middelmådige, mannlige ledere som var høye på seg selv, sa Siri Skogvold Isaksen fra Otrera, som etter fem års drift har passert 50 millioner kroner i omsetning og 70 ansatte.

– Målsettingen er at tjenestene vi leverer skal være gode nok også for mine barn. Det handler om hardt arbeid, og å aldri gi opp. Så enkelt, og så vanskelig, sa hun.

 

– For å lykkes i landbruket i dag trenger man litt annen kompetanse enn bare å være en god agronom. Man må finne ut hva man tjener penger på og ikke. Jeg mener det er gode muligheter for opplevelseslandbruk i det vakre kulturlandskapet på Hadeland. Andelslandbruk og lokalmat er to av mulighetene med potensial, vi må bare gripe dem, sa gårdbruker Tormod Hval, som avsluttet sitt innlegg med «buy land, they don't make it anymore», til høylytt latter fra salen.

 

Panelleder Torstein Brandrud fortalte at det er 22.803 ansatte i 6150 foretak på Hadeland. De siste tolv månedene har gitt 354 nyetableringer og 17 konkurser.

– Få blodet til å bruse

Det sies at blogger, gründer og bonde Live Skinnes kan inspirere gråstein. Det er nok noe i det. Hun er en av bloggerne i den populære gardsfruene.no, driver bedriften Bryllupsbygda og ble kåret til årets unge bygdegründer i fjor.

 

– Men gårdsdrifta er hovedgeskjeften. Det er det som ligger mitt hjerte nærmest. Men tenk nytt og annerledes. Det er viktig å drive med noe som får blodet til å bruse om morgenen, noe du gleder deg til. Ta sats og gjør det du har lyst til. Se mulighetene rundt deg, og go for your dreams, sa Skinnes, som startet gründervirksomheten allerede som seks-sjuåring med å selge hestemøkk og bringebær ved vegen. Da hun var ti arrangerte hun en ukes rideleir hjemme på gården.

Kommentarer til denne saken