Hele 24 innslag skulle publikum få med seg under lørdagens arrangement i Hadeland kultursal. Det er Hadeland kulturskole som står som arrangør av «Ung kultur møtes», eller UKM som er en velkjent forkortelse.

Det er nemlig 30 års siden arrangementet første gang ble arrangert på Hadeland, og mange lokale ungdommer har stått på scena gjennom alle disse årene.

– Dette er en viktig arena der ung kultur møtes, et sted hvor du får vist hva du kan, sa konferansier Nina Warg.

Endret fokus

De siste årene er fokuset endret, og arrangementet er ikke lenger en konkurranse, men en møteplass for hvor ungdom kan delta med forskjellige innslag.

Mange kjente musikere har deltatt i UKM, slik som Odd Nordstoga, Karpe Diem og Eva Weel Skram.

Om det sto en ny Odd Nordstoga eller ei ny Eva Weel Skram på scena i kultursalen lørdag vet vi ikke. Det vi vet er at ei lang rekke dyktige musikere, sangere, dansere og andre kunstnere sto fram og presenterte sine bidrag til stor begeistring for publikum.

Bildeserie

Se bildene med artister og publikum under UKM Hadeland 2023

Spent debutant

Det var hele 24 bidrag, leverte av over tredve artister mellom 10 og 20 år. I tillegg sto medieelever fra Hadeland videregående skole ansvarlig for filming av arrangementet. Det er ingen tvil om at det gror godt innen ung kultur i bygda vår.

En av dem som var veldig spent før han skulle innta scenen var Haldor Elken fra Brandbu. Dagen før han fylte 12 år debuterte han i UKM sammen med bandet «The».

– Det er spennende, og jeg gleder meg til å stå på sena i min første UKM, fortalte han før «The» gikk på scenen og stødig gjennomførte to numre.

Haldor har vært elev ved Hadeland kulturskole i tre år, i tillegg har han hatt privatundervisning i ett år.

– Instrumentet mitt er gitar, en Fender Stratocaster, forteller 12-åringen.

På den spiller han både melodi og riff.

Debuten gikk strålende for både Haldor og bandet.

Dette er UKM

UKM 2023 på Hadeland er for både Gran og Lunner.

På UKM kan du gjøre det aller meste som har med kultur å gjøre, og litt til.

Du kan enten vise frem noe du er god til, eller lære noe helt nytt. Både på, bak og rundt scena. Kultur er ikke bare sang og dans. Å lage en TikTok, bygge et hus på Minecraft eller lage en sminkevideo er også kultur – og derfor også noe du kan gjøre på UKM!

Kanskje du er god til å arrangere, danse, game, lage kostymer, synge, organisere, fotografere, male, designe, kveile kabler, filme, underholde eller skrive? Det er bare noen få av mange ting man kan gjøre på UKM. Og hvis du ikke er god på noen av disse tingene, kanskje du har lyst til å lære det?

UKM har nemlig workshops og kurs hvor du kan lære om masse forskjellig.

UKM arrangerer også Norgescuppen hvert år. Det er en turnering i e-sport hvor du kan melde deg på med et lag. Sjekk ut hva som er årets spill her. I tillegg har UKM Discord-serveren UKNorge som kan brukes hele året, sjekk den ut og bli med her.

UKM har lokalmønstringer eller festivaler i alle kommuner hvert år. Her kan du melde deg på med noe du vil vise frem, eller for å være med på å arrangere eller dokumentere.

Noen får også være med på fylkesfestivalen og den nasjonale UKM-festivalen.

Kilde: Hadeland kulturskole

Løfter hverandre fram

Det er umulig å trekke fram spesielle innslag. Alle hadde sitt særpreg og ble utført på en eksemplarisk måte.

Det som er fint med slike arrangement er ikke bare at publikum får en minnerik kveld i kultursalen. Ungdommene møtes i samhandling, enten det er snakk om band som har spilt sammen over tid eller det er ungdom som finner sammen nettopp i anledning UKM.

– Jeg fant ut at jeg kunne dra med Frida fra valgfagsgruppa sal og scene. Det har ingen av oss angret på, fortalte Hanna Kristine Bjertnæs etter at hun og Frida Helbostad hadde framført sitt nummer Riptide. Der spilte Hanna Kristine piano mens Frida sang.

Slagverk-ensemblet med Lars Gjerdingen, Martin Rehnstrøm og Rune Smedsrud framførte «Konsert for tre slagverkere». Rehnstrøm kunne fortelle at de hadde hatt hjelp av lærer Endre Gulbrandsen.

– Alt startet med en liten idé som ble til første sats. En starter, og så slenger de andre seg på, fortalte han.

Slik løfter ungdommen hverandre fram, og resultatet blir ikke mindre imponerende for de som sitter i salen av den grunn.

Bedømmes

I salen satt det også et dommerpanel. De gjorde sine faglige vurderinger som ender opp med tilbakemeldinger til deltakerne. Noen av deltakerne vil kunne få være med på fylkesfestivalen og den nasjonale UKM-festivalen.