Gå til sidens hovedinnhold

Har hatt ny kontakt med antatte bakmenn

Artikkelen er over 2 år gammel

For litt over en uke siden ble familien til savnede Anne-Elisabeth Hagen kontaktet av dem som hevder å ha bortført henne.– Familien opplever det som et tegn på at hun er i live, sier bistandsadvokat Svein Holden.

– Onsdag 16. januar fikk familien et budskap fra dem som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen. Kontakten ble gjort på den samme digitale plattformen som tidligere. Vi har vurdert denne henvendelsen med politiet, og funnet ut at det nå er riktig av meg å orientere mediene, sier Holden.

Torsdag formiddag, med to timers varsel, kalte Svein Holden inn til pressekonferanse. Holden er bistandsadvokat for familien til den savnede trebarnsmoren Anne-Elisabeth Hagen (68).

Under pressekonferansen opplyste han at budskapet fra de antatte bakmennene ikke var et livsbevis, ei heller et bevis på at de har Anne-Elisabeth Hagen.

Se intervju med Holden: – 16. januar er den siste henvendelsen

 

– Utover dette kommer vi ikke til å si mer om budskapets innhold, og heller ikke hvilken digital plattform det er snakk om.

Ifølge bistandsadvokaten synes familien det er positivt at de som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen har tatt kontakt.

– De opplever det som et tegn på at hun er i live. Vi vil imidlertid gjenta at vi ønsker å komme i bedre kontakt på en annen plattform, slik at vi kan starte en trygg og god prosess, slik at vi så raskt som mulig kan få Anne-Elisabeth hjem.

Innstilte på forhandlinger

Holden gjorde det samtidig klart at familien ønsker livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen. Tidligere har politiet opplyst at de har oppfordret familien til ikke å betale løsepengekravet. Denne oppfordringen har familien fulgt.

På spørsmål om familien har vurdert å utlove en dusør til personer som kan bringe relevante opplysninger om saken, sa Holden følgende:

– Fokuset er å få Anne-Elisabeth hjem i god behold, og vi vurderer alle alternativer. Familien er innstilte på å gå i forhandlinger, men det er avgjørende å vite at hun er i live før det skjer.

– Hva innebærer en slik prosess?

– Det er vanskelig å si noe om hva en slik prosess vil kunne bestå av. I første omgang er vi avhengige av å komme i kontakt med dem som har Anne-Elisabeth og så må vi i samråd finne ut hvordan vi kan få henne tilbake på en trygg og god måte.

– Vil det si at familien er villige til å betale løsepenger?

– Nøyaktig hvilke elementer som vil kunne bidra til en løsning, er ikke noe vi kommer til å diskuter åpent i pressen.

Avslutningsvis under pressekonferansen opplyste Holden at man ikke vet om de antatte bakmennene kan norsk, og gjentok derfor budskapet på engelsk.

– Vi må ta høyde for at det kan være personer som er involvert i dette som ikke er norsktalende, og da synes vi det var riktig å ta en kort oppsummering på engelsk, sier Holden til RB.k.

Savnet i 12 uker

Onsdag denne uken var det nøyaktig 12 uker siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Politiet opplyser at de jobber ut fra en hovedteori om at hun den 31. oktober 2018 ble bortført fra sitt eget hjem.

I ekteparet Hagens hjem i Sloraveien ble det funnet et dokument som inneholdt et krav om løsepenger i kryptovaluta, samt alvorlige trusler om hva som ville skje med Anne-Elisabeth Hagen om kravet ikke innfris.

Siden Hagen ble meldt savnet for over 12 uker siden, har politiet etterforsket saken intenst. Onsdag startet de søk etter relevante spor i Langvannet som ligger like nedenfor huset til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

LES ALT OM BORTFØRINGS-SAKEN

FAKTA:

  • Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (68) ble ifølge politiet bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog i tidsrommet mellom klokka 09.15 og 13.30, onsdag 31. oktober 2018.
  • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (68) – var tilbake i boligen klokken cirka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
  • Ti uker etter bortføringen, onsdag 9. januar, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen ble holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
  • Det er så langt ikke kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i utlandet.
  • Det er fremmet krav om løsepenger, utbetalt i kryptovaluta, og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene. De krever et større pengebeløp. Ifølge VG skal kravet være på 9 millioner euro i kryptovalutaen monero, som er nær usporbar.
  • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
  • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol har den siste uken gått ut med en offentlig etterlysning.
  • Et videoopptak viser tre personer, to gående og en syklist, som passerer Tom Hagens kontorlokaler 31. oktober. Syklisten ble tidlig avhørt og sjekket ut av saken. Det kommet tips om de andre personene, men de er ikke identifisert.
  • Onsdag iverksatte politiet søk i Langvannet.

 

Kommentarer til denne saken