Meteorologisk institutt har sendt ut gult varsel om skogbrannfare for store deler av Sør-Norge.

Store deler av Innlandet er med i farevarselet, også hele Hadeland. Frem til det kommer en god mengde nedbør vil faren vedvare.

Store områder kan bli berørt

Varmt og tørt vær øker gress- og skogbrannfaren.

– Vegetasjonen kan lett antennes og store områder kan bli berørt, opplyser Meteorologisk Institutt.

Dette er rådene:

  • Vær forsiktig med åpen ild
  • Følg lokale myndigheters instruksjoner
  • Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører

Tirsdag ettermiddag rykket brannvesenet ut til en skogbrann ved Helltjernsveien i Fetsund. Ved 18.30-tiden opplyste 110-sentralen til Romerikes Blad at brannen hadde en bredde på 400 meter og at den spredde seg med vinden.

I tillegg til over 20 brannfolk var et helikopter satt inn i slukningsarbeidet.

Dette er den vanligste feilen

I en pressemelding ber Frende Forsikring folk om å være ekstra forsiktige med bruk av engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild nå.

Ifølge Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap skyldes ni av ti branner i skog og utmark menneskelig aktivitet, ofte uforsiktighet. Oftest er det uforsiktig bålbrenning og grilling som forårsaker brannene.

– Den vanligste feilen folk gjør, er å ikke slukke griller skikkelig. Noen griller for tett på husvegger eller kaster aske rett i søppelspannet. Vi har mange eksempler på at det tar fyr hvert eneste år, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Forsikringsselskapet minner også om at det er et generelt bålforbud i nærheten av skog og utmark i Norge mellom 15. april og 15. september. Forbudet gjelder enten sommeren er tørr eller kliss våt.

Været på Hadeland

Det kan se ut som vi må se langt etter regn på Hadeland framover. I følge langtidsvarselet skal det ikke regne på minst 10 dager. I steden får vi pent vær hele denne uka. Det vil skye litt til på lørdag, men søndag og neste uke er finværet tilbake igjen og gradene vil ligge på mellom 20 og 25 grader på dagtid. På natta kan det bli nede i to plussgrader enkelte steder.