Gå til sidens hovedinnhold

Harepest påvist i Oppland: Kan smitte mennesker

Artikkelen er over 1 år gammel

Harepest er påvist hos flere harer i Oppland, Hedmark og Østfold. Sykdommen kan smitte mennesker, og folk oppfordres til å følge smitterådene.

Harepest er påvist hos flere harer i Oppland, Hedmark og Østfold. Sykdommen kan smitte mennesker, og folk oppfordres til å følge smitterådene.

– I områder med harepest bør man ikke drikke vann direkte fra bekker og andre vannforekomster, unngå å bli slikket av hunder som har vært i kontakt med selvdøde eller syke harer og smågnagere, samt å følge rådene til Folkehelseinstituttet om sikring av brønner og oppkommer, sier vilthelseansvarlig Knut Madslien ved Veterinærinstituttet.

LES OGSÅ:

Les også

Jan Erik (50) skulle gå Lunner rundt, men måtte hentes hjem etter å drukket dårlig vann

Uvanlig stort omfang

Harepest (tularemi) er en smittsom infeksjonssykdom som forårsakes av bakterien Francisella tularensis, og forekommer blant viltlevende dyr – spesielt hos hare og smågnagere. Sykdommen finnes over hele Norge, men er oftest påvist i Sør-Norge, selv om Madslien mener det er flere en vanlig i år.

Smittede harer skal ha bli funnet i Ringebu i Oppland, og det er mistanke om at sykdommen har spredt seg til enkelte dyr i Valdres som undersøkes for øyeblikket, ifølge Madslien. Til sammen er det 6 til 7 harer som er blitt smittet i Norge.

Kan smitte via kjæledyr

Både mennesker og hunder kan bli smittet, og sykdommen opptrer regelmessig hos mennesker. For mennesker er den viktigste smittekilden lokale drikkevannskilder – brønnvann som er forurenset med kadaver eller ekskrementer fra smittede smågnagere.

Hunder og katter kan imidlertid overføre smitte til mennesker via slikking, dersom de nettopp har bitt på et sykt eller dødt dyr som har harepest. Også mygg og flått kan overføre smitte fra dyr til mennesker.

Som regel tar det tre til fem dager fra mennesker blir smittet til de blir syke. Vanligvis er det snakk om influensaliknende symptomer, og harepest hos mennesker kan behandles effektivt med antibiotika.

Madslien oppfordrer kjæledyreiere til å forsøke å unngå å la kjæledyrene spise eller snuse på døde smågnagere og eller hare. Kjæledyr og husdyr regnes ellers som relativt lite mottakelige, men hunder som smittes, blir vanligvis ikke alvorlig syke.

LES OGSÅ:

Les også

Dette fant Mattilsynet hos gatekjøkkenet: – Utgjør en helsefare

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.