Høyre hindret, sammen med Ap og Venstre, all debatt og alle muligheter til å fremme alternative forslag i HE-saken. Dette er i strid med reglementet for kommunestyret i Gran, det er i strid med norsk lov, og det er i strid med grunnleggende demokratiske spilleregler. Men i stedet for å innrømme at de tabbet seg ut i iveren etter å få gjort kort prosess, skriver de at Bygdelista synes at «debatten blir bedre jo lenger den varer».

Vi synes selvfølgelig ikke det. Derimot synes vi at debatten blir mye bedre hvis det er en debatt. Vi minner om at dette er kommunestyret i Gran, ikke dumaen i Putins Russland. Derfor sørget vi for å få saken opp igjen. Det kan godt hende kommunestyret sier ja til salg av strømnettet likevel, men i så fall skjer det ikke uten debatt.

Noen av oss har sittet i kommunestyret i snart åtte år og vært med på å behandle over 1000 saker. Dette er første gang - gjentar: Første gang – vi opplever et vedtak om at en sak skal gå til avstemming uten debatt. Vi har opplevd mange lure knep fra Meier, men denne gangen måtte vi gni oss i øra for å tru at vi hørte riktig.

Høyre, Ap og Venstre tok en ulovlig og udemokratisk snarveg. I stedet for å innrømme det og love bot og bedring, kommer Meier & Co med utenomsnakk, og beskylder til overmål oss andre for å ha drevet «filibuster». Et godt råd til Gran Høyre: Når alt annet mislykkes – prøv redelighet.

For Gran bygdeliste

Anne Solstad

Willy Westhagen

Roger Nyhus

Øyvind Kvernvold Myhre Atle Liaklev

PS «Filibuster» har navn etter en praksis i det amerikanske senatet som går ut på å snakke i time etter time etter time for å hindre et vedtak. Denne taktikken ble nylig brukt av republikaneren Rand Paul, som snakket i bortimot et døgn for å hindre fornyelse av amerikanske overvåkingslover. Salget av HEs strømnett, derimot, ble debattert i nøyaktig 0 minutter. Gran Høyre bør nok lese litt historie og skaffe seg fremmed-ordbok, i tillegg til at de lærer demokratiske spilleregler. De vil jo «styrke lokaldemokratiet», har vi hørt flere ganger. DS