Gå til sidens hovedinnhold

Et helt halvt år til jul

Artikkelen er over 3 år gammel

Hei! Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kimer nu til julefest og kiminga har vart i minst tre måneder og ekkoet varer fra nyttår til påske. Ikke for å gå bestselgere i klisjémyra i næringen, men juletida har lagt på seg i lengde.

Kommersielle tv-kanaler sender ribbefettmettet familielykke og påminnelser om at man ikke blir lykkelig som gavemottaker uten at gaven har kostet borti en femsifret sum som er «veldig billig» akkurat nå. Før januarsalget kommer og kontoen er tommere enn blikket til en gatetigger.

Mange liker å si at de har det travelt. De må rekke ting før jul, fra oktober og fram til alt kulminerer med priskrigtilkjempet surkål og halsbrann julaften. Kanskje jula har et budskap. Ikke veit jeg. Det viktigste er å gå framoverlent i et kjøpesenter og sukke over at det er travelt.

En gang i tida lagde folk (les: kvinnfolka) all mat og sto for alt som skulle ordnes før jul. Ei kort tid i desember. De hadde det antakeligvis rimelig mye mer hektisk enn i dag, uten at de tøyt så mye om det.

Varslede katastrofer burde uansett være mye mer håndterbare enn ting som kommer brått på. Jula er et helt halvt år og vi vet at den kommer på forhånd. Vi klarer å gjøre unna 17. mai på noen timers pliktløp. Er det en idé å komprimere jula på samme måte?

Hva er dette?

Spalten «Hei!» er journalistene i avisen Hadeland sitt daglige skråblikk på hverdagen, gjerne egen hverdag. Det skrives ofte med en humoristisk snert. Vi håper du setter pris på spalten, og leser den med glimt i øyet!

 

Kommentarer til denne saken