Gå til sidens hovedinnhold

Alt man skulle ha gjort

Artikkelen er over 3 år gammel

Har du husket å tømme takrennene for løv før vinteren? Eller å rense gressklipperen før du satte den bort? Garasjen er selvsagt ryddet? Er bilen vasket før frosten, og de defekte lysene i garasjen reparert?

Jeg vet ikke med deg, men for min del er svaret på alle disse spørsmålene et rungende «nei». Livet er fullt av småting vi burde og skulle gjort. En uendelig rekke av oppgaver som er lurt, nyttig eller i verste fall nødvendig å gjøre. Hver og en av disse tingene krever verken stor mental eller fysisk kapasitet, men til sammen blir de en uendelig rekke av dårlige samvittigheter.

Jeg liker å skrive ned ting jeg skal gjøre i en huskeliste på mobilen. Først og fremst for at jeg ikke skal glemme å gjøre dem, men også fordi det gir et lite gledeskick i hverdagen når man kan krysse ut ett, to eller kanskje til og med tre av gjøremålene. Da har jeg vært flink, fått ting gjort og kan klappe meg selv på skulderen.

Problemet med en slik huskeliste er at den kan bli veldig lang dersom flommen av innkommende oppgaver er større enn gjennomføringsevnen og avkryssing for fullførte oppdrag. Ettersom en av definisjonene på stress er avstanden mellom alt du skulle ha gjort, og det du faktisk får gjort, er det liten tvil om at en slik liste også kan framkalle dårlige følelser.

Denne høsten er høsten jeg ikke rakk noe. Det vil si, jeg rakk å lage mat, være pappa, være samboer, vaske klær, levere i barnehagen, tømme søppel, betale regninger, jobbe og en del ting til. Rett og slett det mange av oss gjør hver eneste dag. Det er daglig drift, og kanskje ikke så verst tross alt.

Rotet i garasjen går jo ingen steder. Jeg kan jo ta det når jeg får god tid til våren ...

Kommentarer til denne saken