Gå til sidens hovedinnhold

Rødt lys: Stå - Grønt lys: Gå

Artikkelen er over 2 år gammel

Egentlig finnes det bare to typer mennesker.

Det er de som røsker i dodøra av full kraft for å sjekke om den er åpen, også er det de som bruker et tiendedelssekund ekstra, senker blikket noen centimeter først og ser om låsen en grønn eller rød.

Denne bitte lille handlingen er en av mange tusen vi gjør hver eneste dag, uten å tenke så mye over det. Men jeg tenker at disse små tingene kan si mye om et menneske.

Uten at jeg har noe dokumentert forskning på området, så antar jeg at «dør-røskerne» er mennesker som handler før de tenker. Altså impulsive mennesker. Hjernen sender et signal om at det er på tide og late vannet, og dermed får den samme hjernen kroppen til å bevege seg i retning toalettet. Når det oppstår en hindring (altså en dør), sier hjernen at denne hindringen må forseres for at målet skal oppnås. Hjernen gir beskjed til hånda, som tar et godt tak i dørhåndtaket og røsker til. Gjerne flere ganger dersom døra ikke går opp på første forsøk.

Folk som derimot sjekker låsemekanismens «trafikklys» først er mennesker som tenker før de handler. «Ok, her er en dodør. Den kan være låst ettersom dette lille rommet har flere brukere. Aha. Rødt. Da er den stengt. Da trenger jeg ikke å røske i døra, men må vente til vedkommende innenfor er ferdig».

Jeg er definitivt av de siste. Jeg tenker før jeg handler – på godt og vondt. Men vi trenger begge mennesketyper. Både de som tenker først, og de som handler først.

Det kan jeg leve med.

Bare dere slutter å røske i døra når jeg er på do!

Hva er dette?

Spalten «Hei!» er journalistene i avisen Hadeland sitt daglige skråblikk på hverdagen, gjerne egen hverdag. Det skrives ofte med en humoristisk snert. Vi håper du setter pris på spalten, og leser den med glimt i øyet!

Kommentarer til denne saken