Gå til sidens hovedinnhold

Like før krigen?

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Walter Russel Mead er amerikansk forsker og professor. Nylig var han hovedinnleder på Militærmaktseminaret, som jeg egentlig ikke vet hva er, i Oslo. I den forbindelse ble han intervjuet i Morgenbladet, som jeg leser. Meads teori er at det finnes tre typer tilstander i internasjonale forhold, førkrigstilstanden, krig og etterkrigstilstanden. Nå er verden, ifølge Mead, ferdig med å nøste opp trådene etter den kalde krigen. Russland, Kina, Iran og Nord-Korea er mer aggressive enn før. Vi er inne i en førkrigstilstand. Og bare ordet burde jo være nok til å skremme vannet av de fleste. I hvert fall av meg.

Og det hjelper kanskje ikke med Trump som president, selv om Mead mener at forskjellen ikke ville blitt så mye annerledes med fru Clinton ved roret. «Han ikke bare tenker utenfor boksen, han vet ikke engang hvor boksen er», mener Mead om Trump.

Litt lenger ute i bladet er det annet intervju, med den like amerikanske sosiologen og statsviteren Jack A. Goldstone. Han mener at folket, uansett regime, reiser seg når de oppfatter at regjeringen tjener herskernes interesser snarere enn folkets. Pendelen svinger hvert 30. til 40. år, mener Goldstone. Og nå er vi på overtid, i hvert fall i USA. Trump og Tea Party har alle de gale svarene. Snart kommer noen med de riktige. Det går jo an å håpe. Men det er kanskje litt opp til oss folket også?

Hva er dette?

Spalten «Hei!» er journalistene i avisen Hadeland sitt daglige skråblikk på hverdagen, gjerne egen hverdag. Det skrives ofte med en humoristisk snert. Vi håper du setter pris på spalten, og leser den med glimt i øyet!

 

Kommentarer til denne saken