Gå til sidens hovedinnhold

Spis surkålen din!

Artikkelen er over 3 år gammel

Hei! Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mens bjelleklangen runger i stille grender og den siste innspurten for å rekke å sjå den fyste gongen som julestjerna brant – så er den store trøsten at surkålen blir billigere.

Ei jul uten surkål er ikke jul. Det hjelper ikke med fattigmannstrøst og lusekatter – ribbe uten surkål er som sykkel uten (god) hjul. Surkål er en gammel, nordeuropeisk mattradisjon. For dem som husker krigen så må ikke norsk surkål forveksles med sauerkraut, der kålen gjæres.

De fleste av oss har kanskje ikke tid til å lage surkål fra bunnen av, derfor er vi avhengige av å kjøpe pakker på butikken. For min egen del er ikke prisnivået nå helt avgjørende, jeg kjøpte to kartonger sist det var priskrig. Jeg har så mye surkål at jeg bruker den på pizzaen, til dessert og som tetningsmasse da dassen sprang lekk.

De tre vise menn hadde med gull, røkelse og surkål da de passerte bommer, tunneler og Jerusalem på veg til Betlehem. Den gangen kostet surkål like mye som gull. Røkelsen var billig. Var det noe butikkene hadde så var det røkelse. Dette var før røkelsesloven og folk inhalerte både ute og inne.

Det eneste med surkål som gjør meg skeptisk er at industrielt framstilt surkål kan være tilsatt E412, altså guarkjernemjøl som fortykningsmiddel. E412 er ikke en europaveg, men en mulig veg til å bli tjukk av surkål.

Derfor gir jeg bort en god del av surkålopplaget hjemme i julegave. Ha ei skikkelig sur jul.

Kommentarer til denne saken