...then we took Berlin

Jørn Haakenstad

Jørn Haakenstad Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Hei! Våre beste menn kom mandag til kort i Stuttgart.

Det skjedde 81 år etter at Johannes Magdalon Monsen fra fotballklubben Hardy og medspillere gruste Tyskland 2-0. Foran øynene på Adolf Hitler og Joseph Goebbels under OL i Berlin i 1936.

Keeper Henry «Tippen» Johansen stilte med caps. Han slapp ikke inn baklengs mot Tyrkia eller vertsnasjon Tyskland. Vi ble slått av Italia i semifinalen, men vi vant bronsekampen, med 3-2 mot Polen.

Johannes Magdalon Monsen fikk fem landskamper for Norge. Han ble bare 43 år gammel og gikk bort i 1953.

Nå har det aldri vært antegnet mye om Hitlers forhold til fotball, selv om han skrev Mein Kampf. Samtidig var OL et propagandashow for den ambisiøse føreren og at lille Norge yppet seg var nok en nedtur. Fotball er tøft og tungt slik.

Det at Norge sto fram som fotballnasjon den gangen har sikkert flere bakenforliggende årsaker. Kanskje vi hadde den såkalte dagen. Kanskje overganger og presshøyde satt. Kanskje vi var like gode med ball som uten ball. Kanskje nissepasningene satt. Kanskje ble vi undervurdert.

Uansett lyktes trener Asbjørn Halvorsen bra med taktikken. Kaptein Jørgen Juve og lagkameratene fikk risset navn inn i norsk fotballhistorie.

Er det noe poeng med denne historien? Egentlig ikke. Annet enn at cup er cup og spilt er spilt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.