Åpent brev til Telenor og andre som tilbyr mobilt bredbånd.

I disse korona-tider har dessverre noen av oss et svært begrenset tilbud om internett. Store deler av Gran og Hadeland har kun mobilt bredbånd som både er dyrt og setter store begrensninger vedrørende bruk. Selv bor jeg i et område hvor kun Telenor tilbyr en hastighet som er brukbar. Imidlertid er deres største abonnement kun 200 GB i måneden og koster en tusenlapp i måneden. Bruk utover dette koster skjorta.

I en vanlig hverdag er dette bare til frustrasjon og løses blant annet med å laste ned filmer o.l. andre plasser enn hjemme. Nå er imidlertid ikke dette like lett, og i mange tilfeller direkte uheldig og frarådet. Mange av oss er også i utsatte grupper samt i ulike former for hjemmekarantene/ isolasjon.

Vi vet at nettet snart skal bygges ut og i overkant av 1.200 husstander (herunder vårt hus) vil få tilbud om «Hjemmebredbånd Mobilt» hvor volumet økes fra 200 GB til 1 TB og det til knappe kr 700,- per måned. En hyggelig reduksjon på kr 3.600,- per år og femdobling av bruken. Imidlertid er dette fremdeles mye dårligere enn de som har fiber. Et eksempel på det er at jeg har sjekket med andre familier på vår størrelse (2v + 2b) og de som har fiber har brukt mellom 800 og flere tusen GB så langt i mars. Vi har nå brukt knappe 150 GB og er redd for å gå tom før måneden er over. Det er ganske sårt og hele tiden måtte mase på mine barn om at de må være forsiktig med internett samtidig som de ikke får reise til andre med fiber å laste ned f. eks. filmer og serier fra Netflix.
Jeg har vært på flere turer utenfor offentlige bygg o.l. og «sneket» meg inn på ulike gratisnett og lastet ned litt, men dette er jo ikke måten å gjøre det på i disse tider.

Dette viser til fulle at vi er i to ulike divisjoner når det gjelder internett og i praksis er streaming o.l. ikke tilgjengelig for halve bygda.

Jeg ber innstendig om at Telenor og andre nettleverandører av mobilt bredbånd bidrar til dugnaden og minimum dobler
volumet deres ulike løsninger har i dag uten å øke prisen. Kanskje kan kommunen også hjelpe til her som en stor kunde av nettselskapene? I første omgang en vennlig anmodning da teleselskapene tross alt er blant de få virksomheter som nok vil profittere
på dagens situasjon.

Ellers med de aller beste ønsker om framtiden for oss alle sammen.