Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har kontanter til i dag og i morgen. Så begynner vi nok å få utfordringer

Artikkelen er over 6 år gammel

Den greske økonomikrisen merkes godt ute på ferieøyene. På Antiparos er begge øyas to minibanker tomme.

Krisen i Hellas

- Vi har nok kontanter til å klare oss i dag og i morgen, men så begynner vi nok å få noen utfordringer, sier Sigmund Hagen, som er på familieferie på øya Antiparos i den greske øygruppen Kykladene. Hagen bor på Gjøvik, og er regionkoordinator for Hadeland.

LES OGSÅ: Økonom: – Ville ikke bestilt tur til Hellas nå

Bankene i Hellas skal holde stengt i seks arbeidsdager. Børsen i Aten er stengt fram til 7. juli. Samtidig stenges minibankene i én dag, og etter det får ingen ta ut mer enn 60 euro av gangen.

NTB skriver at en bankkilde opplyser at 60 prosent av landets minibanker var gått tom for penger. I supermarkedene har hyllene begynt å tømmes, mens folk står i lange køer for å fylle bensin.

Visakort fungerer ennå

Fra Antiparos forteller Sigmund Hagen at det  enn så lenge fungerer fint å betale med visakort på hotellet, slik at det ikke er noen fare for å bli uten mat og drikke på øya.

- Men det kan nok hende vi må ta oppvasken for å få kjøpt fergebillett når vi skal dra fra øya, humrer han.

Da minibankene på Antiparos gikk tomme, ga han moren, som var på vei til øya, beskjed om å ta ut mer kontanter i minibanken på den større naboøya Paros, slik at de hadde noe å gå på.

- Men det var lange køer, og hun fikk jo bare tatt ut 70 Euro, sier Hagen.

Greske myndigheter har satt en maksgrense på uttak fra minibankene for å unngå at bankene tømmes for midler av grekere som frykter for sparepengene sine. Begrensningen på minibankuttak skal i utgangpsunktet ikke gjelde turister og andre utenlandske kontoinnehavere, som vil kunne ta ut penger innenfor maksimalgrensene deres egen bank setter. Der erfarte Sigmund Hagens mor altså det motsatte.

Samtaleemne

Hagen forteller at landets økonomiske situasjon er samtaleemne overalt hvor man ferdes.

- Her er det stort sett skandinaviske turister som er fullt oppdatert på hva som skjer. Det er tydelig at folk følger med, for dette har vært samtaleemne på flyet, på fergekaia og på stranda. Det er tydelig at det råder en viss frykt og usikkerhet, sier Hagen.

I tillegg ser han tendenser til at folk begynner å hamstre matvarer i butikkene.

Han var veldig klar over situasjonen som var under oppseiling før familien dro på tur før helgen, men hadde tro på at grekerne ville håndtere krisen. Derfor tok han ikke ut mer kontanter enn han pleier når han drar på ferie. 

- Jeg angrer nok litt på det nå, sier han.

Han oppfordrer andre reisende til å ta med seg mer kontanter enn de ville ha gjort i en normal økonomisk situasjon i Hellas.

- Men uten at jeg er noen ekspert, ser jeg for meg at det blir ekstra viktig å tenke på sikkerheten, og hvor man oppbevarer disse pengene. Nå lander det fly etter fly i Hellas, fylt med skandinaviske turister med tusenvis av Euro i lommene, i et land der folk nesten ikke får tak i kontanter, sier Hagen.

Myndighetenes råd til norske turister i Hellas

Det advares om at turister i Hellas kan få problemer med å få ut penger fra minibankene på grunn av den økonomiske krisen landet står oppe i.

Greske banker holder stengt i seks dager fra og med mandag. Samtidig er det innført restriksjoner på bevegelser av kapital og uttak fra minibankene. Dette gjelder ikke for utenlandske kort som får lov til å ta ut penger innenfor maksimalgrensen deres egen bank setter.

DNB ber kunder spare på kontantene ved å betale med kort der dette er mulig.

Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at tomme minibanker trolig først og fremst vil være et problem på fastlandet.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea advarer overfor E24 om at ting kan komme til å stoppe opp fordi folk slutter å arbeide fordi de ikke får utbetalt lønn.

For øvrig ber UD turister om å ha gyldig pass og reiseforsikring, følg råd og anvisninger fra lokale myndigheter, hold seg orientert gjennom mediene, og unngå demonstrasjoner og folkemøter.

(NTB)

 

Fakta om krisen i Hellas

2008: Hellas rammes hardt av den europeiske gjeldskrisen som følger etter finanskrakket på Wall Street i USA.

2009: Regjeringen i Aten kunngjør at de i årevis har hatt langt høyere budsjettunderskudd enn oppgitt. Blir ekskludert fra internasjonale lånemarkeder.

2010: Hellas er på randen av økonomisk kollaps. Landet får de første kriselånene fra Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) og EU-kommisjonen, den såkalte troikaen. Til gjengjeld må Hellas gjennomføre smertefulle kutt i offentlige utgifter. I alt har Hellas fått rundt 264 milliarder euro i kriselån etter dagens kurs.

2010-2014: Gresk økonomi krymper med nærmere en firedel, mens arbeidsløsheten stiger til over 25 prosent.

Januar 2015: Syriza vinner valget i Hellas med løfter om å få på plass en avtale med EU om gjeldssletting.

Februar 2015: Partene blir enige om forlenge låneprogrammet med fire måneder.

Juni 2015: Hellas og EU blir ikke enige om en avtale om å forlenge kriselånene.

(Kilder: New York Times, NTB)

 

Kommentarer til denne saken