Orket ikke leve lenger

ORKET IKKE MER: Siv Tove Pedersen valgte å avslutte livet torsdag. Bildet er fra i 2013 da hun fortalte om sin kamp for å få nye lunger.

ORKET IKKE MER: Siv Tove Pedersen valgte å avslutte livet torsdag. Bildet er fra i 2013 da hun fortalte om sin kamp for å få nye lunger.

Artikkelen er over 4 år gammel

Hun ble nektet lungetransplantasjon fordi hun gikk på metadon. Nå har hun fått hjelp til å ta sitt eget liv i Sveits.

DEL

Siv Tove Pedersen var omtalt i mange medier i 2013 i sin kamp for å få en lungetransplantasjon. Hun er opprinnelig fra Bergen, og hadde i 2013 bodd tre og ett halvt år på Røysumtunet på Jaren, som sykehjemspasient.

Fra hun var 14 til hun var rundt 30 var hun ut og inn av rusmiljøet. I mai 2013 uttalte hun til Hadeland at hadde et sterkt ønske:

- Jeg vil bare leve. La fortid være fortid, og gi meg ei framtid, var hennes bønn den gangen. Hun kjempet for å få en lungetransplantasjon, men fikk avslag fordi hun gikk på metadon.

Torsdag 22. januar 2015 gjorde hun sitt endelige valg.

På sin Facebook-profil publiserte hun dette torsdag ved 18-tiden:

Hei alle venner og kjente.


Når dere leser dette har jeg forlatt dere. Min største frykt var å bli kvelt til døde og det var framtiden min hvis jeg ikke hadde tatt denne avgjørelsen. Jeg har avsluttet livet mitt i Sveits på en klinikk der jeg fikk noe så jeg sovnet fredfullt i armene på min gode venninne Charlotte Vedeler som viste seg og være en god venn når jeg trengte det mest. Det er når man trenger det mest man får vite hvem som er vennene sine.

I saken fra 2013 fortalte Siv Tove Pedersen at lungene hennes begynte å svikte like etter at hun kom over på legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Konklusjonen var at fikk hun ikke nye lunger, ville hun dø. Siden hun gikk på metadon fikk hun ikke stå i kø for transplantasjon på rikshospitalet.

Hun fikk stor oppmerksomhet i mediene, og Bergens Tidende var blant avisene som skrev om henne.

Advokatene Vidar Strømme og Josefin Engström i advokatfirmaet Schjødt tok på seg å føre saken for Pedersen gratis. I 2013 uttalte Engström at de hørte om saken gjennom mediene, og at det var en menneskelig reaksjon og et ønske om å se om Rikshospitalets praksis er holdbar juridisk.

Vidar Strømme og Josefin Engstöm forteller at de ikke har hatt kontakt med Pedersen på lenge, og kjente ikke til hennes tanker og planer om å avslutte livet.

- Det var veldig trist å høre. Siv Tove kjempet lenge og tappert. Det er synd at hun ikke fikk muligheten til videre helsehjelp og eventuell bedring. Vi håper hun har fått fred, sier Josefin Engström i en melding til Hadeland.

Foreningen Retten til en verdig død har sendt leserbrev til avisen Hadeland. Det kan du lese her: - Noe fundamentalt galt med retningslinjene

Ifølge Bergens Tidende drar rundt fem nordmenn årlig til en sveitsisk klinikk for å få hjelp til å dø.

Opplysningene er fra foreningen Rett til en verdig død.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags