Du blir både gladere og får mer energi når du synger og får uttrykke følelser i tekst og musikk. Sannheten i dette viste oratoriekoret Schola Sancti Petri sist helg med konserter i Tingelstad kirke på Hadeland og i Gjøvik kirke med Bach, Britten og Dvorak på programmet.

Når koret våget å slippe taket og lot Bachs utfordrende løpenoter og Benjamin Brittens krevende, men gledesfylte budskap tone, ga det samklangen som et kirkerom fortjener. Med den nydelige messen i Ess-dur av Anton Dvorak som avslutning, var kvelden fullbrakt. Den synlige gleden og overskuddsenergien blant korister, solister og musikere, tas som bevis på sannheten i innledningen.

Men, sangen har ikke helseeffekt bare for utøverne. Også et lyttende publikum får nyte gleden av god sang og musikk. Aktiv lytting virker avslappende og avspennende.

Når tonene finner veien til mage og ryggmarg og setter understrengene i sving, vekkes det liv i gode følelser. Dermed kan vi fastslå at et møte med utsøkte musikalske perler fra den klassiske skattekista, gode, dedikerte utøvere og et lyttende publikum, er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Begeistret og langvarig sluttapplaus ved helgas konserter tas som tegn på vissheten om nettopp det.

Schola Sancti Petri favner sangere fra Lillehammer i nord til Oslo i sør, og er nærmest nystartet etter den ufrivillig koronapausen. Korets nye dirigent Bernt Nordset har planene klare for flere spennende besøk inn i korlitteraturens enorme bibliotek.

Det bør innebære at koret etter hvert fylles opp med flere sangere som vil forsterke klangen ytterligere, ikke minst på herresiden. Uansett vil det bety at vi som publikum kan se fram til enda mer musikalsk glede og god helseeffekt med oratoriekoret Schola Sancti Petri.