Gå til sidens hovedinnhold

Hjertesukk fra en pedagog

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mitt mål som pedagog er nok først og fremst å gi barn gode dager, gi dem muligheten til å fylle ryggsekken med gode minner, mye lærdom og store drømmer. Jeg ønsker å gi barna de redskapene de trenger for å bli så trygge i seg selv at de blir gode både mot seg selv og andre.

Da blir jeg så sint så sint når vi som jobber med barn gang på gang sier vi trenger flere mennesker og svarene er:

  • Nå har vi fått en bemanningsnorm, (med en forventning om at vi skal være fornøyde).
  • Det å jobbe i barnehage er en tøff jobb og dere har takket ja til den (det vet vi, men vår jobb er også å være barnas stemme å informere og tydeliggjøre hva som skal til for å gjøre den jobben på en god måte).
  • Kanskje dere må senke kravene og tenke godt nok (godt nok kjære politiker er tydeligvis ikke det samme for meg som for deg).
  • Kanskje dere må kutte ut noe av det dere gjør i dag ... (fortell meg hva jeg kan kutte ut uten at det forringer barnas tilbud, så skal jeg se på det).
  • Vi må ta vare på de utsatte barna (helt riktig).
  • Dette er de ressursene dere har så dere må jobbe ut fra det (selvfølgelig gjør vi det og mer til, mange barnehageansatte bruker både egne penger og tid for å gi barna gode dager, når ikke politikerne gir oss de ressursene vi trenger).

Vi som jobber i barnehagen vet at det er en tøff jobb, vi vet også at bemanningsnormen ser flott ut på papiret men ikke er reell i barnehagehverdagen.

Jeg har aldri hørt så mye om de utsatte barna som jeg gjør nå om dagen og jeg så hvordan de stille barna blomstret og de utagerende barna lærte å regulere seg i den perioden vi hadde full bemanningsnorm gjennom hele dagen. Da trodde jeg faktisk at det ville komme en endring i hvordan politikere tenkte, jeg trodde de ville se hva dette ville gjøre for barns psykiske helse, men jeg var nok naiv for istedenfor å gi oss flere ressurser til å gjøre jobben lager de en lovendring i barnehageloven og et dokument kalt barnehagemiljø.

Begge disse er jeg helt for, men husk vi er bare mennesker og ikke maskiner.

Jeg blir sint når jeg hører senke kravene, samtidig som vi blir pålagt mer og mer. Og «godt nok», dette er barn, ekte små mennesker da er det ikke godt nok som gjelder det er godt som gjelder.

Kommentarer til denne saken