Et sprekt initiativ

BLINK: Najsonalforeningen for folkehelsen har truffet blink med hoppetauaksjonen, skriver redaktøren i sin leder.

BLINK: Najsonalforeningen for folkehelsen har truffet blink med hoppetauaksjonen, skriver redaktøren i sin leder.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ingen ringere enn hans kongelige høyhet Kronprins Haakon åpnet Nasjonalforeningen for folkehelsens hoppetauaksjon tirsdag forrige uke. Han var ikke på på Hadeland. Det får vi tåle, så lenge han stiller seg i spissen for en aksjon som kan ha stor betydning for helsa til våre barn og unge.
Nasjonalforeningen for folkehelsen må kunne si at de har truffet blink med aksjonen som har vært arrangert hvert år siden 2005. Over halvparten av landets skoler har meldt seg på. Her på Hadeland er sju skoler med, Moen, Sanne, Jaren, Grymyr, Bjoneroa, Lunner og Harestua. Kanskje deltar også enda flere, selv om de ikke er påmeldt til selve aksjonen.


Hopp for hjertet har ifølge en pressemelding fra Nasjonalforeningen for folkehelsen vokst fra å engasjere 40 000 skolebarn i 2005 til hele 109 000 barn i 2015. Målet er å vise at fysisk aktivitet både er morsomt og bra for helsen, og fint kan kombineres med fag og undervisning.
Aktivitetene er like enkle som de er geniale. Det handler om å hoppe tau, og med i aksjonen følger gode tips om forskjellige lekvarianter og også opplegg som gjør at en norsklærer kan kalle det faglig opplegg. Som for eksempel hoppetaudiktat.
Aksjonen treffer barneskolene og de yngste på en god måte. Det bidrar kanskje også til at flere deltar i aktivitetene i friminuttet, og er sånn sett også en positiv aktivitet for det sosiale miljøet.


Elever i barneskolealder er i ei aldersgruppe som allerede er flinke til å lea seg. 87 prosent av jentene og 96 prosent av gutter i seksårsalderen oppfyller anbefalingene om en times fysisk aktivitet hver dag. Allerede i niårsalderen har dette gått mye ned. Da har 70 prosent av jentene og 86 prosent av guttene oppfylt målet. Så bekrefter folkehelsas tall det som kanskje er mest alvorlig. Når ungene blir 15 år er bare 43 prosent av jentene og 58 prosent av guttene i aktivitet minst en time hver dag. Det er bra å se at også ungdomsskolene gjør en stor innsats for å stimulere til aktivitet. Tallene viser med overbevisende kraft at det er helt nødvendig.

Nasjonalforeningen for folkehelsen må kunne si at de har truffet blink med aksjonen som har vært arrangert hvert år siden 2005.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken