Sjekk hvem som er flinkest i landet!

Stadig mer har blitt kildesortert siden kildesortering begynte for alvor utover 90-tallet. Du finner mange leveringsstasjoner på HRAs avfallsstasjon på Trollmyra.

Stadig mer har blitt kildesortert siden kildesortering begynte for alvor utover 90-tallet. Du finner mange leveringsstasjoner på HRAs avfallsstasjon på Trollmyra. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Her er Norges ti beste kommuner i gjenvinning av elektronikk. Og Jevnaker er med!

DEL

Det er uvisst om Jevnaker-tallene teller samlet for HRAs anlegg på Trollmyra, og dermed ikke gjelder bare Jevnaker, eller ikke. Vi har tatt kontakt med Elretur for å få klarhet i dette.

Det ble satt ny gjenvinningsrekord i 2015. Ingen land samler inn mer EE-avfall per innbygger enn Norge.

Stolthet

Det ble samlet inn 146.571 tonn elektrisk og elektronisk avfall i Norge i 2015. Hver uke ble det dermed gjenvunnet over 2 millioner kilo elektronikk. Til sammenligning er verdensrekorden i innsamling av forbrukerelektronikk i USA 500.000 kilo på en uke, viser ferske tall fra EE-registeret.

– Dette må være verdensrekord i gjenvinning av elektriske og elektroniske produkter. Gjenvinningsbransjen og Norges befolkning kan være stolte av å oppnå en så høy gjenvinningsgrad av EE-avfall, sier Guro K. Husby i Elretur.

LES OGSÅ: Mot slutten for glass- og metallkontainerne: Nå kan du få en dunk til

Klimagevinst

Av det innsamlede elektroniske avfallet ble 97,5 prosent gjenvunnet. Hele 84,7 prosent gikk til gjenbruk eller materialgjenvinning.

Den samlede klimagevinsten av denne gjenvinningen er på 437.000 tonn CO2-ekvivalenter, viser tall fra Østfoldforskning. Det tilsvarer utslippene fra 140.000 fullastede lastebiler som kjører fra Trondheim til Roma.

– For å kunne utvinne nye råvarer fra avfallet, er vi helt avhengige av at innbyggere og bedrifter sorterer og leverer inn sitt EE-avfall. På nettsiden sortere.no kan du enkelt finne ut hvor ditt nærmeste returpunkt er, forklarer Husby.

LES OGSÅ: Bli med på en skikkelig søppelreise!

Nye produkter

Det som tidligere ble sett på som en skrapmetall-bransje, er nå blitt en viktig brikke for å utnytte ressursene i elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall). Ifølge Husby hadde den positive utviklingen ikke vært mulig uten høy innsamling fra bedrifter og innbyggere.

– Gjennom det gode samarbeidet med norske produsenter og importører, sørger vi for at råvarene i avfallet kan bli brukt i nye produkter. Det er sirkulærøkonomi i praksis, sier Husby. (ANB)

Ti på topp-liste

1. Tolga (313 kilo per innbygger)

2. Sortland (97 kilo per innbygger)

3. Lørenskog (96 kilo per innbygger)

4. Stokke (78 kilo per innbygger)

5. Vågan (77 kilo per innbygger)

6. Nord-Aurdal (77 per innbygger

7. Ål (69 kilo per innbygger)

8. Overhalla (65 kilo per innbygger)

9. Jevnaker (65 kilo per innbygger)

10. Nordreisa (63 kilo per innbygger)

Artikkeltags