Gå til sidens hovedinnhold

Ny leder i Human-Etisk Forbund i Oppland

Artikkelen er over 3 år gammel

Human-Etisk Forbund, Oppland fylkeslag, valgte på årsmøtet 7.april Egil Bjørsland fra Vang til ny leder.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Han har vært medlem av fylkesstyret i flere år, de siste som nestleder. Fylkeslagets årsmelding forteller om et jevnt aktivt år med aktiviteter både i lokallagenes og fylkeslagets regi.

Mye av Human-Etisk Forbunds aktivitet er rettet mot de humanistiske seremoniene navnefest, konfirmasjon, vigsel og gravferd. I Oppland viser alle seremoniene stabil oppslutning over flere år, og i 2017 fikk 61 barn sine navnetavler, 305 ungdommer ble konfirmert, 27 par ble viet og det ble holdt gravferd for 14 personer.

Fylkeslaget og flere av lokallagene har aktiviteter utover seremoniene, i oktober var et åpent møte i Gjøvik viet «Døden – en del av livet». Samme måned arrangerte Hadeland lokallag  åpent møte om terrorisme, og fylkeslaget arrangerte åpent møte i Lillehammer om forfølgelse pga livssyn. I slutten mai inviterer fylkeslaget til et nytt åpent møte i Lillehammer om etiske sider ved digitalisering og robotisering av samfunnet.

Temamøter og debatter er en del av Human-Etisk Forbunds samfunnsengasjement. I tillegg til de åpne møtene har fylkeslagets livssynspolitiske forum bidratt med flere avisinnlegg, og årets årsmøte vedtok en uttalelse om bekjempelse av hatretorikk.

Fylkeslaget hadde i 2017 en økning i medlemstallet på 89 personer, slik at det ved årsskiftet var 2556 medlemmer fordelt på 5 lokallag. Alle lokallagene hadde medlemsøkning, og det er flest medlemmer i lokallagene Gjøvik og omegn og Lillehammer og omegn.

Styret i Human-Etisk Forbund i Oppland består fra årsmøtet av flg.: leder Egil Bjørsland (Vang), nestleder Tore Nyeggen (Jaren), økonomileder Randi Bergsveen (Raufoss), øvrige styremedlemmer Jack Lau (Lillehammer), Laila Toppen (Gålå), Astrid Råbakk (Gjøvik) og Anne Berit Kristensen (Gran). Varamedlemmer er Siri Simonsen (Gjøvik) og Sara Marie Granheim (Ulnes).  Nora Madeleine Bjørsland Svingen (Vang/Gjøvik) er representant for Humanistisk Ungdom. På fylkeslagets kontor i Gjøvik er det for tiden to ansatte: Linda Dahl Henriksen og Ane Kathrine Tragethon.

Kommentarer til denne saken