LUNNER: 59-åringen er daglig leder ved Lunner katte- og hundepensjonat på Kalvsjø, som har kapasitet til å ta imot ti katter og tolv hunder. I høysesongen, det vil si juli, kan det stå opptil ti-tolv hunder og tre-fire katter på venteliste. For å sikre plass til kjæledyret i fellesferien, må man helst bestille et halvt år i forveien.

– Sånn er det når man driver et pensjonat med plass til få dyr. Jeg vil heller ta meg ordentlig av kattene og hundene enn å la dem bare gå der. Dyrepensjonatet er realiseringen av en drøm, og pengene er ikke noe motiv. Arbeidsdagene er opptil 15 timer lange, og lønna står overhodet ikke i forhold til innsatsen. Jeg har hundre prosent stilling, mens Marte Synnøve Holberg jobber 40 prosent, sier Danielsen.

 

Hun og ektemannen kjøpte eiendommen i 2009. Etter fire millioner kroner i investeringer, sto katte- og hundepensjonatet klart i 2012.

 

Mange faste kunder

70 prosent av kundene er gjengangere. Ifølge Danielsen skyldes det at eierne er trygge på at de firbeinte har det bra.

– Eierne vil vite hvem de overlater kattene og hundene til. Jeg inviterer ofte på besøk før eierne leverer dyrene, slik at de får se på forholdene. Mange forteller om dårlige forhold andre steder, særlig for katter. Eierne klager på at dyrene går sammen, og at de derfor skaper en rangordning. Jeg får også høre også om små båser og dårlige lysforhold.

 

Da lokalavisen fikk en privat omvisning ved dyrepensjonatet på Kalvsjø, fikk vi se båser på flere kvadratmeter for kattene. Hundene har tre mål med inngjerdet område hvor de kan lufte seg og bruke noe av energien sin. Det er også fine områder for utegående hunder.

– Dyr krever tid

Anne-Katherine Danielsen starter arbeidsdagen med hundene klokka åtte. Før den tid har hun luftet og fôret sine egne fire hunder.

– Bikkjene blir luftet, men det innebærer ikke at vi slipper dem alene i luftegården. Noen får være med på tur, mens andre er i innhegningen under tilsyn av en person. Hundene trenger at noen er til stede, både for tryggheten, leken og kosens skyld. Så er det frokost og ro. Denne prosedyren gjentar vi om ettermiddagen. Hos kattene starter vi når morgenluftingen av hundene er ferdig. Vi gjør rent, fôrer, leker og koser. Pelsen børster vi ved behov. Jeg får ikke sagt det tydelig nok at menneskelig tilstedeværelse er særdeles viktig for både katter og hunder.

 

Bitt én gang

Danielsen har både kosete, nervøse og skye dyr på besøk. Aggressive hunder er ikke velkommen. Likevel har hun én gang blitt bitt. Det skjedde da hun skulle holde en liten beagle unna en større hund.

– Jeg tok hånden forbi hodet på hunden for å få bedre grep i halsbåndet. Da hogg den til over håndleddet, og jeg blødde såpass at jeg måtte få sårene sydd. Hunden er veldig snill, ville aldri bite meg og har ikke gjort det senere. Jeg må ta min del av skylden fordi jeg var for raskt framme med armen. Beaglen trodde at jeg var en aggressiv hund som angrep bakfra, sier Anne-Katherine.